Napi receptsztori: tejszínes-garnélás masnitészta és csokis-banános süti

2020. március 20. |

Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Reggel viszonylag későn ébredtem, tegnap este Eke Angéla Nyugimeséje olyan jól ellazított és álomba ringatott, hogy napok óta először sikerült átaludnom az éjszakát. Így a home working megkezdése előtt kevesebb időm maradt a főzésre, olyan fogást kellett keresnem a családi receptek listájából, amelynek elkészítése nem igényel sok időt. Választásom egyértelműen a tejszínes-garnélás tésztára esett, ő lett a tuti befutó: kb. 20 perc alatt kész, és a családban mindenki nagyon szereti. Még a 86 éves apukám is, aki teljes elzárásban tengeti napjait a saját lakásában, és az ebéd jelenti számára az egyetlen kapcsolatot a külvilággal. Ma én voltam a soros, hogy ételt vigyek neki, szerettem volna a főztömmel örömet szerezni neki.

Fénykorunkban a rákos tésztát gyönyörű királyrákok díszítették, a kis garnélák elbújtak a tejszínes szószban, nem az övék volt a főszerep. Mélyhűtőnk aranytartalékai közé van néhány csomag garnélarák is eltéve, kettőt most beáldoztam belőlük. Királyrákkal nem készültem az ínségesebb időkre, így most kedvenc tésztaételünk szerényebb változatával kell megelégednünk.

A tejszínes-garnélás tészta receptjét egy ausztriai kirándulás alkalmával tanultam el. Bécsben egy étteremben volt ez a napi ajánlat, persze guszta, csábító királyrákokkal, társaságunk tagjai mind ezt választották. Gyorsétterem ide vagy oda, teljesen elaléltunk az étel különleges ízkombinációjától. Elkértem a szakácstól a receptet, azóta ha valami gyors és különleges ételt szeretnék elkészíteni, és villogni vele az ismerősök előtt, összeütök egy jó tejszínes-rákos tésztát. A titok a curry és kurkuma tejszínnel és citromlével történő elvegyítésében rejlik, e négy összetevő fantasztikus ízzé olvad össze a sárgás színű szószban.

Úgy gondoltam, bármennyire is laktató, a tészta nem lesz elég egész napra három erős férfinek és egy gyenge nőnek, jó lenne utána még valami édesség. Mondjuk egy könnyű sütemény. A banános süti nálunk hetente legalább egyszer terítéken van, annyira egyszerű az elkészítése, hogy még a kamasz fiam is meg tudná csinálni – ha akarná. Még nem akarja, de szerintem közeleg a pillanat, amikor a nagy bezártságban ő kéri majd, hogy tanítsam meg neki. A receptjét már nem emlékszem, honnan szedtem, csak azt tudom, ha a fiam barátai betoppannak hozzánk, mindig ezt kérik tőlem, és akár két tepsivel is befalnak belőle.

Tejszínes-garnélás masnis tészta

Hozzávalók 4 főre:

50 deka masnitészta
2 csomag mirelit garnélarák
4 deci főzőtejszín
1 darab tejszínes ömlesztett sajt
1 citrom leve
3 gerezd fokhagyma
4-5 ek. curry por
1 ek. kurkuma
só, bors

Elkészítés:

Tegyük bele forró vízbe főni a tésztát. Amíg a tészta fő, egy másik edényben, forró vízben engedjük fel a fagyott garnélákat. Szűrjük le őket, majd egy kis olívaolajon pirítsuk meg a fokhagymával. Öntsük rá a tejszínt, tegyük rá az ömlesztett sajtot, és főzzük össze. Amikor már fő, nyomjuk bele a citrom levét, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, curryvel és kurkumával. Amikor a tészta megfőtt, keverjük össze a szósszal.

Csokis-banános süti

Hozzávalók 4 főre (18×24 cm-es sütőformához):

3 banán
2 tojás
12,5 deka vaj
10 deka cukor
15 deka liszt
1 tk. sütőpor
10 deka apróra vágott fekete csoki

Elkészítés:

A sütőformát sütőpapírral béleljük ki. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A vajat mikróban olvasszuk fel, a banánokat villával nyomkodjuk szét. Keverőgéppel dolgozzuk össze a megolvasztott vajat a cukorral és a tojásokkal, majd adjuk hozzá a banánokat is. Ezután jöhet hozzá a liszt, a sütőpor, végül az apróra vágott csokidarabkák. Öntsük a masszát a sütőformába, tegyük be sülni. 20 perc alatt kész.

Így készült a tegnapi receptsztori:

Fotó: Getty Images

 

 

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Házi csokipuding zabtejből csoki

Házi csokipuding zabtejből