Napi receptsztori: tejszínes mézes-mustáros csirkemell rizibizivel

2020. március 22.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Bár nagyon összefolynak a napok, és elmosódik a határ a hétköznap és a hétvége között, igyekszünk megtartani a vasárnapi ebédek ünnepi hangulatát. Nálunk a vasárnapi ebéd egy fontos családi program, így volt ez már gyerekkoromban is. Amíg anyukám élt, ő szervezte meg ezeket az összejöveteleket, legtöbbször ő főzött, de az is előfordult, hogy nálunk, gyerekeknél, vagy egy étteremben gyűlt össze vasárnap a népes család. Anyukám már 7 éve nincs velünk, de mi azóta is folyatjuk ezt a hagyományt, ha nem is minden héten, de havonta legalább egyszer-kétszer vasárnap találkozik a három gyerek, a nyolc unoka és 86 éves apukám. Most, hogy mindenki a saját lakásába van bezárva, a közeli erdőben tett közös hétvégi séták vették át a közös evések helyét. Szigorúan két méter távolságra egymástól rójuk a kilométereket a fák között, semmi puszi, semmi ölelés. De legalább látjuk egymást, és megbeszélhetjük ügyes-bajos dolgainkat. Rengeteg erőt és szeretetet merítünk ezekből a találkozásokból.

A tejszínes mézes-mustáros csirkemell azon kevés fogások közé tartozik, amit a családunk minden tagja, kicsik és nagyok egyaránt szeretnek. Ha anyukám mindenkinek a kedvébe akart járni, ezt készítette el vasárnap nekünk. A köret gyakran változott, hol krumplipürével, hol rizzsel tálalta, és mindig volt hozzá valami savanyúság. Én annyi rafinériát viszek az étel elkészítésébe, hogy előtte való este fokhagymás-tejes pácba teszem a kisebb szeletekre vágott csirkemelleket. A hús megpuhul, és magába szívja a fokhagyma ízét. Érdekes, ettől a tejes páctól a fokhagymaíz később nem érezhető a leheleten. Mivel a fiam kedvence a rizibizi, én köretnek általában ezt választom hozzá. Lássuk a receptet!

Mézes-mustáros csirkemell

Hozzávalók 4 főre:

fél kiló csirkemellfilé
2 ek. olívaolaj
10 ek. liszt
4 ek. méz
4 ek. mustár
4 deci főzőtejszín
1 kk. őrölt bazsalikom
só, bors

Elkészítés:

Kiszedjük a kisebb szeletekre vágott húst a tejes pácból, lecsepegtetjük róla a maradék pácot, megforgatjuk a lisztben, majd olívaolajon éppen csak átsütjük egy kicsit. Közben sózzuk, borsozzuk. Amíg a hús sül, összekeverjük a mézet, a mustárt és a főzőtejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és hozzá keverjük az őrölt bazsalikomot is. A csirkemellszeleteket egy kiolajozott tepsibe fektetjük, rájuk öntjük a tejszínes szószt. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük.

Rizibizi, avagy zöldborsós rizs

Hozzávalók 4 főre:

2 bögre rizs
4 bögre víz
3 ek. olaj
30 deka mirelitzöldborsó
1 tk. só

Elkészítés:

Egy lábasban forró olajon megpirítjuk a rizst, majd felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a sót. Lassú tűzön addig főzzük, míg a rizs a vizet magába nem szívta, és puhára nem főtt. A mirelitborsót forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A borsót és a rizst összekeverjük.

Fotó: Getty Images