Házi csokipuding zabtejből

2020. március 26.
A házi puding finomabb, egészségesebb, ráadásul mi magunk szabályozhatjuk, hogy mi kerüljön bele – így mindenféle ételallergiához tudunk alkalmazkodni.

Nagy a csábítás, hogy a zacskós, 60 másodperc alatt elkészíthető pudingot válasszuk, ha egy kis krémes édességre vágyunk, de tényleg megéri saját verzióval kísérletezni. A jó minőségű kakaóból és étcsokiból készült puding sokkal gazdagabb ízű lesz, ráadásul így akár laktóz- vagy cukormentesen is megfőzhetjük. Ha elkészült a mennyei, sűrű krém, megehetjük rögtön magában is, de használhatjuk tölteléknek, vagy megbolondíthatjuk friss gyümölcsökkel, ropogós granolával.

Hozzávalók:

  • 65 gramm kristálycukor
  • 30 gramm cukrozatlan kakaópor (jó minőségű)
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1/8 teáskanál tengeri só
  • 2 csésze (körülbelül 5 deci) zabtej
  • 80-120 gramm étcsokoládé, apróra vágva (szintén magas minőségűt válasszunk)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:

  1. Egy közepes edényben keverjük össze a cukrot, a kakaóport, a kukoricakeményítőt és a sót. Lassan öntsük hozzá a tejet folyamatos kevergetés mellett – ügyeljünk rá, hogy a keverék sima legyen.
  2. Alacsony-közepes lángon főzzük a keveréket, míg a puding elkezd sűrűsödni, vigyázzunk, hogy ne tapadjon az edény aljára. 5-10 perc elegendő.
  3. Dobjuk a keverékbe az apróra vágott csokoládét, és kevergessük folyamatosan, míg sűrű, sima és nagyon csokis pudingot kapunk.
  4. A pudingot vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vaníliát. Öntsük kis tálakba, és hagyjuk kihűlni kicsit – melegen és hidegen is finom, friss gyümölcsökkel megszórva egyenesen mennyei!

NYTimes Cooking

Fotó: Unsplash.com