Búcsúztassuk a telet csőben sült ételekkel és hozzá passzoló fehérborokkal!

2020. március 03.
A legtöbb alapanyag mellett, amelyből csőben sült fogások készülnek, meghatározó lesz az a krémes, gazdag mártás, amely beborít mindent, illetve a finoman pirult, ropogós felszín. Ezekhez a dús textúrákhoz, intenzív ízekhez érdemes egy hasonlóan markáns, erőteljes fehérbort párosítanunk.

A sütőbe helyezett, laposabb edényben elkészített, tejes, tejszínes, gyakran sajtos mártással ellepett és a tetején sárgára, barnára piruló fogás elkészítésének technikáját micsőben sütésnek nevezzük. A név eredetére több elmélet is létezik, az egyik szerint régen a sütőnek valóban volt egy csőszerű része, amelyet ilyen célból használtak. A másik elképzelés szerint a német nyelvterületről érkezett hozzánk a kifejezés, ahol a Rohr szónak, amelyet a sütőre használnak, van egy ilyen jelentése is.

Sokan a világon ezzel szemben inkább a francia terminológiát használják – a gratin szó formájában. Ez az edény oldalához sült és onnan lekaparandó falatokra utal.

Itthon legtöbbször zöldségeket és húst készítünk el ilyen módon. A franciák legismertebb fogása a gratin dauphinois, az egymásra helyezett, vékony burgonyaszeletek tejjel, tejszínnel megsütött délkelet-franciaországi receptje. De szerte a világban találunk még több verziót, akár halakra, akár más tengeri finomságra vagy tésztára építve.

Az ilyen ételeket a szó szimbolikus és gyakorlati értelmében egyaránt a tejes, tejszínes, sajtos mártás köti össze. Ezekhez a dús, laktató fogásokhoz érdemes hasonlóan testes bort választani. Az ellentétek elvére alapozva izgalmas, ha ehhez határozott savtartalom is társul, amely felfrissíti a nyelvünket két falat között, de egyéni preferenciák szerint egy krémes tónusú, teltebb fehérbor is jó választás. Bonthatunk furmintot, chardonnay-t, olaszrizlinget vagy akár egy fehér házasítást, de érdemes legalább 13%-os alkoholtartalomtól indulni.

Bott Frigyes Furmint 2018

A Felvidéken, a Garam, az Ipoly és a Duna találkozásánál húzódó Garam menti borvidéken dolgozik Bott Frigyes és családja. A szőlőben biodinamikus szemlélet szerint dolgoznak, boraik érleléséhez pedig a hordó mellett amforákat is használnak. Ebben a furmintban a gyümölcsös jegyek, ezek közül is az almás, körtés és fehér húsú barackos asszociációk a legerősebbek. A test közepes súlycsoportú, kerek érzetű ennél az izgalmas és összetett fehérbornál.

St. Andrea Örökké 2017

Az egri pincészet Örökké elnevezésű bora évjáratról évjáratra egy tartalmas fehér házasítás, amely jellemzően chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling és hárslevelű fajtákból készül. Az érett, gyümölcsös jegyek mellett megjelennek benne a hordós érlelés fűszeres pörkölési aromái is. A kerek kontúrok és a krémes textúra remekül simul majd össze a csőben sült fogásokkal. A bor Grand Superior kategóriájú, ami a borvidék legmagasabb eredetvédelmi besorolása.

Barta Öreg Király-dűlő Furmint 2013

Ritkaságnak számít, hogy egy száraz fehérborból ilyen régi évjárat legyen elérhető, de ez ennél a bornál két szempontból is szerencsés. Egyrészt a tokaji borvidéken kifejezetten kedvező 2013-as évjáratból egy olyan dűlőszelektált furmintot töltött le a pince, amely ma is remek állapotban van, és olyan egyedi aromavilágot mutat, amilyenre egy fiatal bor nem képes. Másrészt az is fontos, hogy ennél a bornál tudhatjuk: ideális körülmények között, a pincénél érlelték számunkra a palackot, ami a legtöbb otthoni borérlelési körülménynél biztosan kedvezőbb a palack tartalmára nézve.

Fotó: Getty Images

Magyar bort választanál más ételek mellé is? Itt inspirálódhatsz!