Napi receptsztori: borsófőzelék fasírttal

2020. március 24.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Mentalevéllel vagy petrezselyemmel? Ez volt a reggeli dilemmám, amikor nekiálltam a mai ebéd elkészítésének. Tudniillik, kétféle borsófőzelék-receptet ismerek, mind a kettő egyformán finom és a véletleneknek köszönhetően mindkettőhöz van itthon friss fűszernövényem. Végül a klasszikus, magyar változatra szavaztam, hiszen erről jutnak eszembe emlékek a múltból. A borsófőzelék a magyar családok konyhájának egyik alapétele, szintén gyorsan elkészíthető, és ha egy picit megcukrozzuk, még a zöldségektől egyébként idegenkedő gyerekek is megeszik. Legalábbis nálunk így volt ez. A cukor mindig sokat segített, ha valamelyik étel nem nyerte el a gyerekek tetszését. Én például nagyon válogatós kislány voltam, kevés étel ízlett, sokat harcoltam anyukámmal az asztalnál. Ő találta ki, hogy a főzelékekbe és az egytálételekbe tegyünk bele egy kanál cukrot, így könnyebben lecsúszott az általam nem kedvelt fogás is. Cukrosan ettem a krumplis tésztát, a lecsót, a rakott krumplit és persze a borsófőzeléket is.

A válogatós időszakomat a kamaszkorral szerencsére kinőttem, és felnőttként kevés étel van, amit ne szeretnék. A liszttel behabart, petrezselyemmel ízesített borsófőzelékbe megszokásból még ma is beleteszem azt az egy kanál cukrot, csak az emlékek kedvéért. A francia recept alapján készült, önmagával, liszt nélkül besűrített, mentával fűszerezett verzió esetében a hagyomány nem kötelez, nem kell cukor bele. Feltétnek mi más passzolna legjobban a magyaros borsófőzelékhez, mint a fasírt, amit időtakarékossági szempontból a sütőben sütök meg. Amíg sül a hús, van időm rendbe rakni a konyhát és magamat, hiszen kilenc órakor indul a home working.

Magyaros borsófőzelék

Hozzávalók 4 főre:

1 kiló mirelitzöldborsó
1 hagyma
2 deci tej
2 ek. liszt
2 gerezd fokhagyma
1 ek. cukor
1 csokor petrezselyem
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

Egy lábasban forró olajon üvegesre pároljuk a hagymát, belerajkuk a mélyhűtött borsót, és addig pároljuk, amíg a borsó fel nem enged. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk ízlés szerint, és főzzük, amíg a borsó meg nem puhul. Közben elkészítjük a habarást. Egy tálban csomómentesre keverjük a lisztet a tejjel, belereszeljük a fokhagymát. A habarást a megpuhult borsóhoz öntjük, közben kevergetjük. Forrás után még öt percig a főni hagyjuk, hogy a liszt íze beleolvadjon a főzelékbe. Végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is.

Fasírt

Hozzávalók 4 főre:

60 deka darált sertéshús
2 db tojás
2 db szikkadt zsemle
2 db közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem
só, bors, pirospaprika ízlés szerint
4 ek. napraforgóolaj
5 ek. zsemlemorzsa

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, és apró darabokra vágjuk, a zsemléket vízben megáztatjuk, és kinyomkodjuk, majd az összes többi hozzávalóval egy nagy tálba rakjuk. Ízlés szerint fűszerezzük. A masszát alaposan összedolgozzuk. Egy tepsit vékonyan megkenjük olajjal. A masszából kis golyókat gyúrunk, meghempergetjük a zsemlemorzsában, és egymás mellé tesszük őket a tepsibe. Alufóliával letakarva 20 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és még 20 percet sütjük, hogy aranybarna színük legyen.

Olvastad a tegnapi recepted?