Napi receptsztori: marhahúsleves és málnás tejpite

2020. március 23.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

A marhahús a családunkban évekig tiltólistán volt. Orvos apukám még ma is retteg a Creutzfeld-Jakob-kórtól, más néven a szivacsos agysorvadástól, amelyet a szarvasmarhák terjesztenek. A kilencvenes évek végén többen is meghaltak a világban és Magyarországon is ebben a betegségben, járvány ugyan nem alakult ki, de sokakat elriasztott ez a tény a marhahús fogyasztásától. Évekig mi sem ettünk marhából készült ételeket, a gyógyító erővel bíró marhahúsleves is csak akkor került újra az asztalomra, amikor már elköltöztem otthonról és saját háztartást vezettem.

Mostanában olyankor szoktam marhahúslevest főzni, amikor valaki lebetegszik a családban, és energiára van szüksége a gyógyuláshoz. Szerencsére most mindenki egészséges, de úgy gondolom, ezekben az emberpróbáló időkben nem árt a megelőzés. Egy órákig főzött, nagy fazék, forró leves tele zöldségekkel és marhahússal felturbózhatja az immunrendszerünket és segíthet a vírus elleni küzdelemben. Dupla adagot készítettem, hogy maradjon másnapra is, ez az a leves, ami újra felmelegítve is ugyanolyan finom, mint frissen. Apukám intő szava egyedül a velős csont tekintetében talált megértő fülekre, mivel a velőt nem bírjuk megenni, így csont se kerül a levesbe, pedig tudom jól, nemcsak a leves íze lesz finomabb tőle, de a hosszan főzött csontból sok értékes anyag is átvándorol a lébe. A leveshez a gyerek kedvéért cérnametélt is jár, és hogy édes ízzel zárjuk az ebédet, és az esti nasihoz is legyen valami finomság, összeütöttem még egy nagy tepsi málnás tejpitét.

Marhahúsleves (8 adag)

Hozzávalók:

70 deka marhacomb
1 fej közepes vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
20 szem egész fekete bors
50 deka sárgarépa
20 deka zellergumó
20 deka fehérrépa
1 db nagyobb paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
só ízlés szerint

Elkészítése:

A húst egy nagyobb fazékba tesszük, hozzáadjuk a vöröshagymát egészben, ahogy a fokhagymát és a borsszemeket is. Felöntjük 3 liter hideg vízzel, ízlés szerint megsózzuk, majd elkezdjük főzni. Amíg felforr a leves, megpucoljuk a zöldségeket. A zellert nagyobb kockákra vágjuk, a sárga- és a fehérrépát hosszában negyedekre. Amikor felforrt a leves, egy kanál segítségével leszedjük róla a felszínén kialakult habot. Beletesszük a felvágott zöldségeket és a paradicsomot, majd alacsony lángon jó két órát főzzük. Közben a levestésztát sós vízben kifőzzük.

Málnás tejpite

Hozzávalók (24×26 cm-es tepsihez):

25 deka fagyasztott málna
1 liter tej
15 deka cukor
20 deka liszt
egy csipet só
fél vaníliarúd kikapart belseje
fél citrom reszelt héja
4 tojás
kevés margarin a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 170 fokra, a tepsit kivajazzuk. A lisztet és a cukrot egy tálba öntjük, a tejet apránként hozzáadva csomómentes tésztát keverünk belőle. Hozzáadjuk a citromhéjat, a sót és a vaníliát. A tojásokat egy másik edényben robotgéppel fehéredésig habosítjuk, majd hozzákeverjük a híg tésztához. A masszát beleöntjük a tepsibe, a felolvasztott málnát egyenletesen rászórjuk. A sütőben 40-50 percig sütjük. Langyosan érdemes fogyasztani.

Láttad a tegnapi receptet?