Napi receptsztori: tojásos nokedli fejes salátával

2020. április 10.
Főszerkesztőnk, László Krisztina elhatározta, hogy a megváltozott időkben élménnyé teszi a főzést, és a nap fénypontjává varázsolja a közös étkezéseket a családtagjaival.

Nagypénteken gyerekkoromban nálunk az egész család böjtölt. Dédmamám – akire jól emlékszem még, hiszen 20 éves voltam, amikor elhagyott minket – egész évben péntekenként soha nem evett húst. Ő egy igazi szent asszony volt, betartotta a katolikus vallás minden előírását, helyettünk, dédunokák helyett is sokszor imádkozott. Nagymamám lazábban kezelte a pénteki böjtöket, igyekezett megtartani, de halat azért néha evett. A harmadik és negyedik generáció tagjai már csak nagypénteken böjtöltek, és akkor is csak a húst hagytuk el, illetve nem volt szabad sokat ennünk.

Én körülbelül 10 éve tartom a nagyböjtöt, elsősorban egészségügyi okok miatt, ilyenkor 40 napig nem eszem húst, nem iszom alkoholt, és minimálisra csökkentem az édességfogyasztást. Élvezem, hogy jobb lesz az emésztésem, leolvad rólam néhány kiló, és a böjt után frissebbnek érzem magam. Idén is elkezdtem lelkesen a böjtöt, büszke voltam magamra, hogy milyen jól bírom. De amikor komollyá fordult a járvány, és karanténba kellett vonulnunk, annyira bepánikoltam, hogy nem lesz mit ennünk a vesztegzár alatt, az első nap után feladtam. Most már eszem húst, esténként megiszom egy pohár vörösbort, és gyakran összeveszem a gyerekkel az utolsó kocka csokin, ami megmaradt a nagy tábla Milkából. Most erre van szüksége a szervezetemnek. Ehhez képest az elmúlt 3 hónapban egyetlen kilót sem híztam, úgy tűnik, gyorsan átmegy rajtam a sok kaja.

A tojásos nokedli a nagypénteki főfogás volt gyerekkoromban. Az ecetes-cukros öntettel leöntött salátát nem szerettük, de ez járt hozzá. Nem volt apelláta, meg kellett enni. A nokedli viszont könnyen lecsúszott, szívesen repetáztunk volna, csak hát a böjt miatt nem volt szabad. Kisebb korunkban nem értettük, mire jó ez az egész cécó, később viszont büszkék voltunk magunkra, hogy megálltunk egy tányér után. Ez volt a mi áldozatunk Jézus keresztre feszítésére emlékezve. Ma tojásos nokedlit készítettem, és hozzá azt a bizonyos ecetes-cukros öntetet, és láss csodát, most nagyon ízlik nekem. Kifejezetten üdítően hat a sok olívaolajas dresszinggel elkészített vegyes saláta után, amiket mostanában gyakran eszünk.

Tojásos nokedli fejessalátával

Hozzávalók 4 főre:

A nokedlitésztához

100 deka liszt
1 db tojás
1 kávéskanál só
2 dl víz (szükség szerint)

Ha kész a nokedli

6 db tojás
só ízlés szerint
1 ek. olaj

A salátához

1 db fejes saláta
3 ek. cukor
2 kk. ecet
1 kk. só
2,5 deci víz

Elkészítés:

A lisztet, a tojást és a sót a vízzel összekeverjük. Felteszünk egy nagyobb edényben vizet forrni. Amikor forr a víz, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tésztát. Egy másik fazékban olajat forrósítunk, és a sóval kicsit felvert tojásokat beleöntjük. Egy lágyabb állagú rántottát sütünk belőle, majd a nokedlit hozzáforgatjuk. Elkészítjük a salátaöntetet. Egy nagyobb bögrébe beletesszük a sót, a cukrot, az ecetet, és felöntjük vízzel. Időnként megkeverjük, hogy a kristálycukor elolvadjon benne. A megmosott salátára öntjük.

A korábbi receptekért kattints IDE!