Nagyfiam révén néhány éve új családtag érkezett hozzánk, aki magával hozta az ő családja ízvilágát. Az idő múlásával néhány különleges fogás bekerült a repertoáromba, és amikor ezeket készítem el, a fiam párjának történetei jutnak az eszembe. Így olvadnak össze két teljesen idegen család receptjei, lehet, hogy az unokáim már nem is fogják tudni, kitől származik a kedvenc ételük ötlete. Nem ismertem a salátalevest egészen addig, amíg nemrégiben a fiaméknál nem ettem belőle. Nekem a saláta a nyers, ropogós zöldség, amit különböző dresszinggel leöntve magában, vagy húsételek kiegészítőjeként szoktam fogyasztani. Meglepődtem, milyen egyedi az íze, amikor megfőzik, és levesként tálalják.
A recept a múltszázadból, Erdélyből, a nagymama ágából származik, lehet, hogy én variáltam rajta egy kicsit, mert fejből próbáltam rekonstruálni a hallottakat. A rakott krumpli újragondolva szintén Noémi receptje, kétféle krumpli, póréhagyma, alma és száraz kolbász jó sok olívaolajjal egy tepsiben megsütve, hiányzik belőle a tojás és a tejföl. Helyette a hagyma és az alma ízének harmóniája dobja fel ezt az ételt. Gyorsan elkészíthető, laktató fogás, elfoglalt háziasszonyok kedvence.
Salátaleves
Hozzávalók 4 főre:
1 db nagyobb fejes saláta
4 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
3 db tojás
6 deci tej
6 deci víz
só, bors ízlés szerint
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A salátát megmossuk és csíkokra vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, a salátát rádobjuk, jól elkeverjük, és 5-6 percig pároljuk fedő alatt. Ha a saláta kellően „összeesett”, fokhagymanyomóval rányomjuk a 4 gerezd fokhagymát, és még 1 percig lefedve pároljuk tovább. Hozzáadjuk a fűszereket. Hozzáöntünk 6 deci vizet és 6 deci tejet, majd további 10 percig fedő alatt főzzük. Három egész tojást egy csipet sóval felverünk, amikor forr a leves, a tojást folyamatos kavargatás mellett hozzáöntjük, és még jó 5 percig továbbfőzzük. Az elkészült levest botmixerrel pépesíthetjük, de hagyjunk benne néhány egész salátadarabot is.
Rakott krumpli újragondolva
Hozzávalók 4 főre:
½ kiló krumpli
½ kiló édesburgonya
4 db édesebb alma
1 szál póréhagyma
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 deka gyulai kolbász
1 deci olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A kétféle krumplit, az almát, a póréhagymát, a fokhagymát és a hagymát megpucoljuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A kolbászt karikákra vágjuk. Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A zöldségeket beletesszük egy nagyobb sütőzacskóba, hozzáöntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a sót és a borsot. A zacskót tartalmát jól összerázzuk, majd kiöntjük a zacskóból a tepsibe, és a tetejére rátesszük a kolbászdarabokat. Alufólia alatt 180 fokon 25 percig pároljuk a sütőben, majd még 30 percig alufólia nélkül továbbsütjük.
A korábbi receptekért kattints IDE!
Fotó: Unsplash, László Krisztina