Mautner Zsófi: „A frontvonalban dolgozóknak szeretnénk segíteni”

2020. április 29.
Húsz híres és elismert magyar gasztronómiai szakember állt össze, hogy egy nem mindennapi digitális receptkönyv megírásával segítsék a koronavírus frontvonalában harcoló kórházi dolgozókat és rászorulókat. A 100 oldalas, 40 receptet tartalmazó, nívós szakácskönyvet egy jelképes összegért cserébe már te is letöltheted, és ezzel hozzájárulhatsz az orvosok és nővérek élelmiszercsomagokkal való ellátásához. A receptkönyv ötletgazdájával, Mautner Zsófival beszélgettünk.

mautner-zsofi

Hogyan jött a receptkönyv ötlete?

Március 15-én repültem haza Erdélyből, ami után két hétre karanténba zártam magam. Ebben a két hétben először szinte teljesen lefagytam, lebénultam, próbáltam felfogni, hogy most mi történik. Aztán mikor a kezdeti sokkon túltettem magam, a harmadik héten elkezdett kattogni az agyam, hogy mivel, hogyan lehetne ebben a helyzetben segíteni. És akkor pattant ki a Karantén Kantin jótékonysági szakácskönyv ötlete. Az egyik szerdán kitaláltam, és egy hét múlva szerdán már el is indult a kampány.

Ehhez akkor rohamtempójú munka kellett…

Ez egyrészt köszönhető annak a 19 képernyős szakácsnak, akik gyakorlatilag elsőre ugrottak, senki részéről nem volt kérdés, hogy támogatják-e a kezdeményezést a receptjeikkel. Másrészt külön ki szeretném emelni Hitka Viki képzőművészt, akit a legtöbben a szuper feliratos tányérjairól ismernek, őt kértem fel ugyanis a könyv tervezésére. Ő is azonnal igent mondott, és gyakorlatilag 3 nap folyamatos munkával összeállított egy 100 oldalas, nagyon nívós szakácskönyvet.

Milyen célt szeretnétek elérni ennek a könyvnek a létrehozásával?

Három pillére van a projektünknek. A célja elsődlegesen az, hogy a frontvonalban dolgozó egészségügyi kórházi dolgozóknak segítsünk. Mi elsősorban nem a napi szintű meleg étel biztosításába kapcsolódtunk be, egyrészt azért, mert ehhez komoly logisztikai háttérre lenne szükség, másrészt azért, mert erre szerencsére számos kezdeményezés jött létre, például az Etesd a dokit!, vagy a Magyar Gasztronómiai Egyesület és a Bocuse d’Or Akadémia főzései. Mi több elemből álló élelmiszercsomagokat állítunk össze, amelyekkel elsősorban a köszönetünket szeretnénk kifejezni. Az első tesztkör már meg is volt, 120 adag húsvéti csomagot küldtünk a Rókus Kórházba, a következő nagy célunk pedig, hogy minimum hatszáz adag anyák napi csomagot osszunk szét a kórházakban és az anyaotthonokban. Az egyik cél tehát, hogy segítséget és kedves gesztust nyújtsunk azoknak, akik most a leginkább leterheltek, és a leginkább kockáztatják az egészségüket a mi érdekünkben. A projekt másik pillére, hogy ezekhez az élelmiszercsomagokhoz a hozzávalókat többnyire családi, független, a válság által rendkívül sújtott éttermektől, cukrászdáktól, pékségektől, termelőktől vásároljuk meg, így támogatva őket is egy kicsit. Végül a harmadik láb, hogy az alapítványi partnerünk a Budapest Bike Maffia, akik segítőmunkában nagyon tapasztaltak, így egyrészt rengeteg hasznos tanáccsal tudtak bennünket ellátni, másrészt nekik köszönhetően a leginkább rászorulóknak is jut a segítségből.

Ezt olvastad már?

Nekünk annyi akkor a feladatunk, hogy letöltsük a könyvet, és ezzel hozzájárulhatunk a kórházak megsegítéséhez?

Így van, 3000 Ft az a jelképes összeg, amiért le lehet tölteni. Van egy saját oldalunk is, a karantenkantinszakacskonyv.hu, ott fent van minden információ és ízelítő is a könyvből. A webshopon keresztül pedig digitálisan meg lehet vásárolni.

Rajtad kívül 19 séf kapott helyet a könyvben. Rögtön tudtad, hogy kiket szeretnél felkérni?

Ilyenkor mindig az a legnehezebb, hogy el kell dönteni, hogy végül ki maradjon ki… Nagyon sok további jelölt volt, de a kezelhetőség érdekében a húsz szerzőnél szabtuk meg a határt. A legkedveltebb és a leggyakrabban szereplő képernyős séfeket és gasztronómiai szakembereket gyűjtöttük össze, akik a legszélesebb nyilvánosságot tudják megszólítani.

Tudnál néhány nevet említeni?

Hogy csak néhányukat említsem, a szerzők között szerepel például Fördős Zé, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Krausz Gábor, Gianni Annoni, Rákóczi Feri, Havas Dóra, Marton Adrienn, Steiner Kristóf, Lakatos Márk, és még jó néhányan.

Volt valamilyen megkötés a receptek terén?

Ez egy valós, használható szakácskönyv, amivel ténylegesen szerettünk volna segíteni azoknak a háziasszonyoknak, akikre most hirtelen rászakadt rengeteg feladat, többek között a napi szintű főzés. A séfek nagyon komolyan vették az egészet, volt, aki akkor hétvégén nekiállt, és többször is lefőzte a receptjét, csak hogy szépen le tudja fotózni. Volt, akinek a családja aztán három napig ezt ette. (Nevet.) A receptek nagy része maximálisan karantén-kompatibilis, de azért egy-kettő összetettebb étel is akad benne, hiszen egy Michelin-csillagos séftől nem feltétlenül azt várjuk, hogy az abszolút házias vonalat mutassa be. A visszajelzések alapján pedig ennek is örülnek azok az olvasók, akiknek most van kedve elbíbelődni egy-egy bonyolultabb, haladó szintű étellel is.

karanten-kantin

Azt elárulod, hogy te milyen receptet írtál?

Én a medvehagymás-zöldséges pirított rizs receptjét, ami egy ázsiai hangulatú, szójaszószos, wokos étel. Tényleg gyorsan elkészül, maradék rizs kell hozzá, és egy kis zöldség. A másik receptem egy „minden maradékot elnyelő”, fűszeres zöldségragu. Ez egy indiai ihletésű, de abszolút alapvető hozzávalókból összerakható curry, aminek az a lényege, hogy tényleg bármilyen zöldségmaradékot el lehet benne tüntetni, olyanokat is, amiket nem biztos, hogy egyébként felhasználnánk.

Milyenek a könyvre a visszajelzések?

Tudtam, hogy az ötlet jó, de arra nem számítottam, hogy ekkora telitalálat és elsöprő siker lesz. Nagyon-nagyon szeretik, és rengeteg letöltik. Az adományokkal most már túlléptük az 5 millió forintot is.

Ha vége lesz a koronavírus-helyzetnek, kiadjátok majd nyomtatott formában is?

Ezt már nagyon sok olvasó kérdezte, mert örülnének, ha nyomtatva is kézben tarthatnák, annyira színvonalas. De alapvetően ez nincs napirenden. Erre a helyzetre szerettünk volna gyorsan reagálni, és látni kell, hogy elég összetett és bonyolult lenne megoldani a kiadását. 20 celebséf a szerző, volt olyan, aki a kiadójától kapott engedélyt, fotót. Kreditek, szerzői jogok vannak, úgyhogy ez még a jövő zenéje, majd meglátjuk. Kereslet lenne rá, ha van nyitottság a séfek részéről, akkor esetleg közösen elgondolkozunk rajta.

Olvass tovább!

Fotó: Csibi Szilvi