Nők a koronavírus-járvánnyal szemben

2020. április 20.
A koronavírus-járvány okozta kihívásokra legproaktívabban és legnagyobb empátiával reagáló országokban egyetlen közös dolog van, legyenek a világ bármely pontján. Mégpedig az, hogy nő vezeti ezeket az államokat.

Próbára teszi a koronavírus a világ legbefolyásosabb vezetőit is. A járvány ellen a legsikeresebben, legproaktívabban reagáló országokban azonban egyetlen közös jellemzőt biztosan fel lehet fedezni, mégpedig azt, hogy nő áll az élükön. Tajvantól Európa számos országán keresztül Új-Zélandig a nők bebizonyították, hogy empátiával, átláthatósággal és következetességgel lehet áthidalni a legváratlanabb helyzeteket.


Avivah Wittenberg-Cox négy fő okra vezette vissza a Forbes kérésére annak az okát, hogy miért reagálhattak annyira jól a női vezetők a koronavírus-járványra. Eszerint szerepe van ebben, hogy a női vezetők számára fontos érték az igazság, a szeretet, a technológia és a döntésképesség. Kik azok a női vezetők a világban, akik bebizonyították, hogy milyen hatékonyan lehet küzdeni a koronavírus ellen? Kik azok, akik bár más módon vágtak bele a járvány leküzdésébe, mégis kiderült, hogy sikeresen laposították el a görbét?

Csaj Ing-ven, Tajvan


Tajvan első női elnöke Csaj Ing-ven, aki megmutatta, hogy megfelelő higgadtsággal és precizitással milyen alacsonyan lehet tartani a Kínához közeli szigetországban a megbetegedések számát. Az egyik leggyorsabban reagáló vezető volt Ing-ven, amikor az első hírek érkeztek a járvány terjedéséről. Más országok januárban még fel sem ismerték a világméretű járvány veszélyét. Tajvan emellett más országokat is segített a bajban, tízmillió maszkot küldtek az Amerikai Egyesült Államokba és Európa több országába is, hogy így segítsék a tömeges megbetegedésekkel küzdő államokat. Április 14-ig Tajvanon csupán 393 estet regisztráltak, köszönhetően a gyors és hatékony intézkedéseknek, a betegek követésének, az alapos kontaktkutatásnak. Cikkünk megírásáig 6 koronavírus miatti halálesetről tudunk.

Jacinda Ardern, Új-Zéland


Új-Zéland miniszterelnöke a tőle megszokott magabiztossággal lépett fel a koronavírus ellen is, ugyanakkor melegszívű üzenetekkel és empátiával fordult a maximális karnatén miatt otthonukba szorult emberek felé. Világosan vázolta, miért van szükség ezekre az intézkedésekre, és már akkor lezárta az ország határait, amikor még csupán hat megbetegedést tartottak nyilván Új-Zélandon. Ardern mind a saját, mind a kabinet és a parlament tagjainak a fizetését 20 százalékkal csökkentette szolidaritásuk jeléül azok felé, akiknek a járvány miatti intézkedések komoly anyagi válságot jelentenek.

Katrín Jakobsdóttir, Izland


Azokkal az országokkal ellentétben, ahol csak az erős tüneteket produkáló betegeket tesztelik koronavírusra, Izland miniszterelnöke ingyenes tesztelést ajánlott az ország minden állampolgárának. Ennek köszönhetően Izland már ötször annyi tesztet végzett, mint Dél-Korea, pedig az ázsiai ország az egyik mintapéldája a széleskörű tesztelésnek. Izlandon ráadásul létrehoztak egy olyan rendszert, amellyel szigorúan nyomonkövethetők a megbetegedések, és azok, akikkel kapcsolatba kerültek a fertőzöttek, így a munkahelyek és az iskolák a járvány idején is nyitva maradhattak a szigetországban.

Sanna Marin, Finnország

Sanna Marin a világ legfiatalabb vezetője lett tavaly decemberi megválasztásával. Okos húzásainak egyike, hogy Finnország influenszereit is bevonta a koronavírus-járvány ellen vívott küzdelembe. Az 5,5 milliós országban eddig 2176 megbetegedést fedeztek fel, ami még mindig alacsony a szomszédaikhoz és Európa többi országához képest is. A The New York Times arra is felhívta a figyelmet, hogy az ország felkészült az egészségügyet érő terhelésre is, Finnországban az 1950-es évek óta mindig hatalmas mennyiségű védőfelszerelés áll készenlétben.

Olvastad már?

Erna Solberg, Norvégia


Norvégia miniszterelnöke, Erna Solberg innovatív módon használja a televíziót arra, hogy megszólítsa a gyermekeket is. Külön sajtótájékoztatót tartottak a kicsiknek, ahova nem engedtek be felnőtteket, és a miniszterelnök személyesen válaszolt a gyerekek kérdéseire – időt szakítva az alapos magyarázatra, hogy ezzel is oldja a legkisebbek szorongásait és félelmeit. Miután szigorúan betiltották a társas összejöveteleket az országban, és bezárták az óvodákat, iskolákat, a tervek szerint áprilisban nyitják meg utóbbiakat újra. 6686 koronavírusos esetet regisztráltak az országban, amelyből 139 végződött halállal eddig.

Angela Merkel, Németország


Németország kancellárja korán és higgadtan lépett a vírus felbukkanásakor. Komolyan vette a problémát, nem köntörfalazott egyik nyilvános beszédében sem a helyzet súlyosságát illetően. Németország átugrotta a tagadás, a harag és az őszintétlenség fázisait a járvánnyal kapcsolatban, amelybe a világ számos országba belekerült hosszabb-rövidebb időre, emiatt akár heteket késlekedtek a megfelelő intézkedések meghozatalával.

Mette Frederiksen, Dánia


Míg sok európai országban időbe telt, hogy reagáljanak a pandémiára, Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen már március elején lezárta határait. Pár nappal később már az óvodákat, iskolákat és egyetemeket is bezárta, betiltott minden 10 főnél nagyobb rendezvényt. A dán miniszterelnököt nagyon dicsérik az országában, amiért egyszerűen és könnyen követhető irányelveket határozott meg, emellett reális képet nyújt a megváltozott helyzetről és a kilátásokról. Sőt, saját mindennapjairól is rendszeresen beszámol közösségi oldalán, megmutatva, hogy ő is ugyanúgy átéli a lezárások miatti nehézségeket, mint az ország többi lakója.

Olvass tovább!

Forrás: Marie Claire Australia
Fotó: Getty Images, Unsplash