Segíts te is – akár a holnapi ebédeddel

2020. április 24.
A koronavírus-járvány nehéz helyzetet teremtett a gazdaság szinte minden területén, az éttermeket, kávézókat és cukrászdákat azonban különösen erősen sújtja. Szerencsére számos olyan összefogás született, amelyeknél akár már egyetlen házhozszállítással is sokat tehetünk kedvenc helyünkért. Sőt, a mai ebédünk akár egy hátrányos helyzetű családot is hozzásegíthet, hogy holnap már legyen a gyermekeiknek eszköze a digitális oktatáshoz.

A koronavírus-járvány azokat sújtotta leginkább, akik már amúgyis hátrányos helyzetben voltak. A segélyszervezetek azonban igyekeznek megtalálni a módját a segítségnyújtásnak úgy, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék eközben a vírus terjedésének kockázatát, és különös figyelmet szentelnek azoknak, akik értünk dolgoznak az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben.


1. Juttassunk ételt azoknak, akik nekünk segítenek

A Budapest Bike Maffia fontos része volt a szociális ellátórendszernek, ám a koronavírus-járvány miatt három projektjét le kellett állítania, hogy a vírus terjedésének a legkisebb kockázatát is kiiktassa a működéséből. Ezeknek a programoknak a szüneteltetése havonta megközelítőleg 5000 adag élelmiszer kiesését jelentheti – az egyéb tárgyi adományok és a fizikai segítségnyújtás mellett – a szociális ellátásból.
Ki szervezi a gyűjtést? A Budapest Bike Maffia a projektek leállítása után sem pihen, inkább másfajta működésre álltak át. A szociális ellátó intézményekbe és egészségügyi dolgozóknak juttatnak el ételt, vitaminokat és egyéb szükséges dolgokat.
Hol adományozhatunk? A szervezet a Facebook-oldalán folyamatosan közvetíti az aktuális gyűjtéseket, beszámol az adományok felhasználásáról. A szervezet honlapján elérhető számlaszámon utalhatunk, vagy bankkártya segítségével is adományozhatunk a szervezetnek.

Olvastad már?

2. Minden ételrendeléssel segíthetünk!

Egy budapesti étteremcsalád kezdeményezésével elindult a #szeretetszolgálat jótékonysági akció, amelynek bevételéből célzott támogatást nyújtanak az arra rászorulóknak. Áprilisban digitális eszközöket vásároltak szép korúaknak és iskolásoknak, következő céljuk pedig a hátrányos helyzetű családok támogatása laptopokkal.
Ki szervezi a gyűjtést? A VakVarjú étteremcsalád indította el a #szeretetszolgálat nevű jótékonysági kampányt.
Hol adományozhatunk? Minden, az étterem weboldalán leadott ebéd- vagy vacsorarendelésből 200 Ft-ot jótékonysági célokra fordítanak.
Meddig tart az adományozás? Egy-egy cél teljesülése után mindig újabb ügy érdekében történik a gyűjtés. Az eddig beérkezett megrendelések után összegyűlt támogatási keretből sikerült a Fraknó utcai Idősek Házának két tabletet vásárolni, következő céljuk pedig hogy az újbudai Humán Szolgáltató Központon keresztül négy laptopot adományoznak hátrányos helyzetű családoknak. A vakvarju.com oldalon hetente frissítve látható a közös összefogással elért eredmény.

3. Tegyünk jót az ételünkkel

A koronavírus-járvány az összes szektor közül a vendéglátást sújtja legjobban. A tét nem kisebb, mint kedvenc éttermeink és kávézóink túlélése, és az, hogy megőrizzük azt a színvonalat, amit a hazai gasztrokultúrának az elmúlt években sikerült elérnie. Ennek érdekében új kezdeményezéssel rukkolt elő a JÓT(T)ESZEL.hu csapata. 
Ki szervezi a gyűjtést? A teljesség igénye nélkül a joteszel.hu kezdeményezéséhez eddig olyan éttermek csatlakoztak, mint a belvárosi BESTIA, a Digó Pizza, a Fióka, illetve a Michelin-csillagokkal büszkélkedő Onyx vagy Costes.
Hogyan segíthetünk? A kezdeményezés életre hívói hisznek abban, hogy az éttermi számlák „előre kifizetése” egy olyan megoldás, amellyel a törzsvendégek támogatni tudják kedvenc helyeiket – sőt a voucher nagyszerű érintkezésmentes ajándék is lehet a következő hetekben, hónapokban. A joteszel.hu abban segít, hogy a nehézkes, sokszor emailezést, telefonálást és személyes kontaktust igénylő utalványvásárlást egy egységes online felületre tereli.
Meddig tart az adományozás? Amíg a koronavírus-járvány miatti helyzet nem teszi lehetővé, hogy az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba.

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash