Karfiolsteak pikáns avokádószósszal

2020. április 30.
A karfiol a vegetáriánusok konyhájának egyik legsokoldalúbb alapanyaga, de nem csak a növényi étrenden élők készíthetnek belőle isteni fogásokat. Megmutatjuk, hogyan lesz a húsimádók kedvencéből vega fogás!

Egy szép darab karfiol végtelen lehetőségek tárházát tartogatja: készülhet belőle meleg saláta, tepsis rakottas, finom krémleves és gazdag tésztaétel is. De az egyik legegyszerűbb felhasználási módja, ha egyszerűen vaskosabb szeletekre vágjuk, és isteni „steaket” sütünk belőle. Ez egyrészt sokkal egyszerűbb, mint a sok buktatót rejtő klasszikus steaksütés, ráadásul lényegesen költségkímélőbb is, az viszont közös vonás, hogy érdemes valamilyen pikáns, izgalmas szószt is készíteni a fogáshoz – mi most például egy fűszeres (méghozzá korianderes) avokádószószt mutatunk.

Hozzávalók:

  • 1/2 fej karfiol
  • 2 ek. avokádóolaj
  • só és bors
  • 2 ek. cotija sajt (fetával helyettesíthető)
  • 1 marék friss koriander

A szószhoz:

  • 60 ml kókuszkrém
  • 1 érett avokádó
  • 1 lime leve
  • 1 marék friss koriander
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A karfiolt vágjuk ujjnyi vastag szeletekre (tegyük félre a lehulló rózsákat). A darabokat 40 másodpercre dobjuk lobogó vízbe, majd csöpögtessük le, és rakjuk le egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A karfiolt locsoljuk meg 2 evőkanál avokádóolajjal, ízesítsük sóval és borssal. Süssük addig, míg kicsit megbarnul a zöldség széle – félúton forgassuk meg! (Ha a lehetőségeink engedik, a legjobban akkor járunk, ha faszénen grillezzük.)
  2. A szószhoz keverjük össze a kókuszkrémet és az avokádó kikapart, puha belsejét, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a lime levét, majd keverjük bele a durvára vágott friss koriandert is.
  3. A megsült karfiolszeleteket kenjük meg avokádószósszal, morzsoljunk rájuk egy kevés cotija sajtot, majd hintsük meg még több friss korianderrel.

PureWow