Ha túllépünk a megosztó emlékeket felelevenítő menzai spenót-feldolgozásokon, és körbenézünk gasztroblogokon, szakácskönyvekben, főzős műsorok között, az látszik, hogy manapság kifejezetten trendi alapanyagnak számít a spenót.
A zöldség elkészítése széles körű lehet. A sort kétségkívül a friss, nyers verziókkal érdemes kezdeni. A spenót felhasználásával készülő salátákat más alapanyagokkal – zöldségek, sajtok, olajos magvak – és különböző öntetekkel – olajos-ecetes vagy joghurtos alapú – egészíthetjük ki. Ezekhez a könnyed fogásokhoz hasonlóan légies borokat válasszunk friss évjáratból, alacsony alkoholtartalommal.
Ugyancsak kedvelt a spenót a tészták kontextusában. A legelszántabbak beledolgozzák magába a tésztába, például egy gnocchinál, vagy raviolit töltenek vele. Olajban, kis fokhagymán megfuttatva, majd akár tejszínnel gazdagítva pedig remek szósz készíthető vele, amely spagettivel vagy fusillivel is az asztalra tehető. A tészta és a tejszín jelenlétében már nemcsak a leglégiesebb borok jöhetnek számításba, itt már nyithatunk egy olaszrizlinget vagy egy chardonnay-t is.
A spenót ezen túl remek köret lehet húsok, tofu vagy sajt mellé, süthetjük lepénybe, omlettbe, de készíthetünk vele sütőben sült, tartalmas rakott fogást is. A legtöbb verzióhoz a könnyedebb és a közepes testű száraz fehérborok passzolnak a legjobban. Igazán testes, koncentrált borhoz akkor érdemes nyúlnunk, ha nem a spenót, hanem a sült sajt vagy hús a domináns az ételben.
Frittmann Irsai Olivér 2019
Hajdan Frittmann Testvérek néven indította el István és János a pincészetet, amely kulcsszerepet töltött be a kunsági borvidék integrálásában a minőségi magyar borok mezőnyébe. Ma már Frittmann Borászatként működnek, hiszen a második generáció is aktív részt vállal a szőlőben és a pincében végzett munkában. Az Irsai Olivér az egyik legkedveltebb boruk, könnyed, virágos illata, légies szerkezete, alacsony alkoholtartalma és citrusos aromái igazán frissítővé teszik.
Gedeon Cserszegi Fűszeres 2019
Az Irsai mellett a másik fontos, hazai nemesítésű illatos fehérborunk a cserszegi fűszeres. Ha már felfedezzük az Alföldet, szélesíthetjük perspektívánkat egy másik helyi termelővel, a Gedeon Birtokkal is. A könnyed, reduktív borok mezőnyében ők is kifejezetten széles palettával állnak elénk. Cserszegijükben a gyümölcsös és a fűszeres aromák dominálnak, a test és az alkoholtartalom szempontjából is a műfajhoz illően az alacsony súlycsoportba sorolható a bor. Saláta mellé remek választás.
Tornai Furmint Prémium 2017
Ugorjunk most át az ország másik szegletébe, mégpedig az egyik legkisebb borvidékre. A Tornai Pince régóta meghatározónak számít Somlón. A magasabbra pozícionált borcsaládjuk, azaz Prémium boraik már hordós érlelést is kaptak, így ebben a furmintban a szőlőfajtából származó jegyek mellett ott vannak a hordós érlelés vajas, pörkölési ízei is, de testben még megmarad a közepes mezőnyben, tehát egy spenótos-tejszínes tésztaételhez érdemes megkóstolni.
Fotó: Getty Images