Csirkenyársak krémes mogyorószósszal

2020. május 07. |

A satay az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb délkelet-ázsiai étel. Tulajdonképpen "csak" nyársra húzott és meggrillezett húsról van szó, amit pikáns fűszerekkel és izgalmas szószokkal tesznek különlegessé.

A legtöbb nemzet kifejlesztette a saját nyársra húzott húsételét: ez nálunk a hagymával, zöldségekkel megspékelt rablóhús, Délkelet-Ázsiában pedig a satay, egy fűszeres és szaftos, mindenféle pikáns szósszal kínált verzió. Az ázsiai országokban ezt legtöbbször könnyed street foodként árulják útszéli guruló büfékből, grillen készítik el különböző húsokból. Érdemes lehet csirkével kezdeni a kísérletezést, ugyanis ez gyorsan elkészül, könnyű kezelni, de tovább egyszerűsíthetjük a dolgunkat az előre bekevert satay fűszermixekkel is.

A krémes, egyszerre édes és sós mogyorószósz itt egyáltalán nem mellékszereplő, egészen új szintre emeli az ételt, de egyébként is érdemes eltenni a receptjét, ugyanis sok ázsiai ihletésű fogásnak jól áll. A nyársformátumnak köszönhetően pedig igazi buli a satay elfogyasztása – a gyerekek is egészen biztosan élvezni fogják!

Hozzávalók:

A csirkéhez

  • 1 csésze joghurt
  • 2 tk. curry por
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 2 tk. őrölt koriander
  • egy csipet cayenne bors
  • 700 gramm csirkemell, csíkokra vágva
  • 2 ek. friss koriander a tálaláshoz
  • 2 ek. vékonyra szelt újhagyma a tálaláshoz
  • fanyársak

A mogyorószószhoz:

  • 1 csésze természetes (cukrozatlan) mogyoróvaj
  • 1/2 csésze kókusztej
  • 1/4 csésze szójaszósz
  • 1/4 csésze rizsecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. frissen reszelt gyömbér
  • 2 ek. chilipaszta
  • apróra vágott sós mogyoró a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy közepes tálban keverjük össze a joghurtot a fűszerekkel, majd dobjuk bele a csirkét a pácba! Alaposan forgassuk bele a fűszeres joghurtba, majd fedjük le a tálat, és hagyjuk a hűtőben pácolódni legalább 1 órát (de ideálisan akár egy egész éjszakát is).
  2. A mogyorószószhoz robotgépben keverjük össze a hozzávalókat, míg krémes, homogén masszát kapunk.
  3. Hevítsünk egy nagyobb grillserpenyőt – vagy ha van rá lehetőségünk, kerti grillt –, és a bepácolt csirkedarabokat húzzuk nyársra. Néhány perc alatt süssük meg őket, hagyjuk, hogy mindkét oldaluk kissé megpiruljon- A megsült csirkét a krémes mogyorószósszal tálaljuk.

PureWow

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve