Füstös padlizsánkrémleves egyszerűen

2020. május 14. |

A sült padlizsán füstösségét izgalmas keleti fűszerkeverék teszi még karakteresebbé ebben a gazdag ízű krémlevesben.

Jól járunk, ha hagyjuk kicsit megégni a padlizsánt, ugyanis ekkor jön ki igazán karakteres, füstös és enyhén földes, diós íze. A legjobb persze, ha faszénen grillezzük a zöldséget, de ha erre nincs lehetőségünk, a sütőben is használhatjuk a grillfunkciót. Ennek a különleges íznek kimondottan jól áll a népszerű keleti fűszerkeverék, a za’atar, míg a citromlé frissességet kölcsönöz a levesnek. A végeredmény: gazdag íz és krémes textúra egy egészséges, laktató fogásban!

Hozzávalók:

  • 1 kiló padlizsán
  • 5 ek. olívaolaj
  • 2 csésze apróra vágott vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • só és bors
  • egy csipet cayenne bors
  • 6 csésze alaplé vagy víz
  • 3-4 ek. citromlé
  • ½ tk. citromhéj
  • 1 ek. za’atar fűszerkeverék
  • 1 tk. apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy kés segítségével fúrjunk 2-3 lyukat a padlizsánokba, majd sütőben vagy faszénen grillezzük meg őket. Hagyjuk, hogy a padlizsánok héja kicsit megszenesedjen. Ha kihűltek, hámozzuk le a zöldségek héját, és kaparjuk ki a padlizsán húsát – ha kell, késsel aprítsuk még kicsit.
  2. Egy közepes lábosban hevítsünk olajat, dobjuk rá a hagymát, és pároljuk üvegesre nagyjából 5-7 perc alatt. Ízesítsük sóval és borssal, majd dobjuk rá a fokhagymát, a cayenne borsot és a padlizsánt is.
  3. Öntsük fel az egészet az alaplével, majd vegyük kisebbre a lángot, de hagyjuk enyhén forrni. Ízlés szerint adjunk hozzá még több sót és borsot!
  4. A levest botmixerrel vagy turmixban pürésítsük. Ha igazán krémes végeredményt akarunk, passzírozzuk át szűrőn, így megszabadulhatunk a felesleges magoktól is. Adjuk hozzá a citromlevet, ízlés szerint akár többet is.
  5. Végül keverjük a levesbe a reszelt citromhéjat, majd tálaláshoz még locsoljunk rá extra olívaolajat, szórjuk meg za’atar fűszerkeverékkel és friss petrezselyemmel. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

NYTCooking

Ezt láttad már?

 

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Steiner Kristóf műsora új részekkel jön ételek

Steiner Kristóf műsora új részekkel jön