Karcsúsító ételek a strandszezon előtt: epres tápiókapuding

2020. május 21.
Karantén idején az evés sokunk legfőbb szenvedélyévé, az ételek elkészítése pedig kreativitásunk kiélésének egyik eszközévé vált. Nem csoda, ha néhány felesleges kiló felcsúszott ránk az elmúlt hetekben, amelyektől még a nyári szezon beköszönte előtt szeretnénk megszabadulni. A következő napokban egészséges, ízletes, ugyanakkor kalóriaszegény ételek receptjét osztjuk meg veletek, amelyek nemcsak karcsúsítanak, de jókedvre is derítenek. Ráadásul percek alatt elkészíthetőek. Megálmodójuk Zséli Szilvia, a FoRest For Life életmódház tanácsadója.

Vágyunk az édességre? Jólesik néha bűnözni egy kicsit? Válasszunk olyan desszertet, ami oltja a szénhidrát iránti szomjunkat, de mégsem tartalmaz sok kalóriát. A tápióka a kamra egyik jolly jokere, glutén- és laktózmentes, cserébe viszont magas a vastartalma.

zseli-szilvia

A tápióka a manióka (kasszáva) növény gyökerének feldolgozott formája. Amerika trópusi tájain őshonos, valószínű, az inkák fedezték fel. Íztelen és szagtalan, ugyanakkor proteinben és keményítőben rendkívül gazdag növény. A tápióka a maniókagyökérből kivont, szárított keményítőlisztből készül, leggyakrabban pudingot szoktunk készíteni belőle, de levesek, mártások, szószok sűrítéséhez is nagyszerű választás. Ma már különböző formában megvásárolhatjuk, szirup- vagy porállagban, gyöngy formátumban, granulátumként, de tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk az üzletekben.

Szilvi receptje:

A tápiókapudingot bármilyen magtejjel elkészíthetjük, édesítésére ízlés szerint választhatunk a cukrok közül, de ha a cél a kalóriaspórolás, az eritritet ajánlom. A tápiókapuding elkészítése egyszerű, frissen, de másnap, sőt harmadnap is tökéletes marad. Hidegen vagy melegen? Ízlés dolga, meg kell kóstolni!

Hozzávalók: 100 g tápiókagyöngy, 300 ml forró víz, 600 ml magtej/tej – én a kókusztejszínt kedvelem, édesítőszer, 1 rúd vanília, 1 citrom héja reszelve, pár csepp rum.

Elkészítése: A gyöngyöket a vízzel leforrázzuk, amikor a tápióka már magába szívta az összes vizet, öntsük fel a kókusztejszínnel. Közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett addig főzzük a tűzhelyen (kb. 10 percig), amíg a gyöngyök puhák és áttetszőek nem lesznek. Ekkorra a pudingállag is kialakul. Édesítsük ízlés szerint eritrittel, bolondítsuk meg a vanília kikapart magjával, egy kis rummal, reszelt citromhéjjal. Mivel itt az eperszezon, friss eperrel tálalhatjuk.

Szilviről és az életmódközpontjáról ITT olvashattok!

A korábbi recepteket ITT találod!


Kapcsolódó