Nem piskóta: a sajtos rúd receptje

2020. május 22.
Emlékeztek a Julie&Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Leporolta a megörökölt, több mint félévszázados receptfüzetet, és nekilátott a sütésnek.

Az igazi sajtos rúd három ismérve a következő: nagyon-nagyon sajtos, kívül ropogós, belül omlós, és szabálytalan. Hát ez a sajtos rúd ilyen. Ja, és abbahagyhatatlan.

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

Ahogy a múltkori vajas pogácsa esetében, ennél a receptnél sem kell az élesztő felfuttatásával bajlódni, és mivel a munka oroszlánrészét elvégzi a robotgép a dagasztókarral, a tészta tíz perc alatt összedobható.

A házi sajtos rúd báját szerintem tényleg az adja, hogy egyik ducibb, másik vékonyabb, a harmadik meg mondjuk rövidebb, ezért a csíkokra vagdosást sem kell túlgondolni. Viszont amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy…

Hozzávalók:

  • fél kiló liszt
  • 25 deka margarin
  • 1 kávéskanál só
  • 2 deka élesztő
  • 2+1 tojássárgája
  • 20 deka reszelt sajt
  • 14 deka tejföl

Elkészítés:

  1. A tejfölbe belekevertem az élesztőt.
  2. A sós lisztbe belemorzsoltam a margarint, majd hozzáadtam két tojássárgáját, a reszelt sajt negyedét és az élesztős tejfölt.
  3. Robotgépben pár percig dagasztottam, cipót formáztam belőle, és konyharuha alatt fél órát kelesztettem.
  4. Lisztezett munkalapon fél centi vastagra nyújtottam a tésztát, a tetejét megkentem tojássárgájával, és rászórtam a maradék reszelt sajtot.
  5. Vékony rudakat vágtam belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöttem a sajtos rudakat.

    Ezt is süsd meg!