Nyárias toast grillezett cukkinivel és fetával

2020. július 02.
Valahol a hideg és meleg ételek között van ez a könnyed, mégis tápláló, grillezett cukkinivel megpakolt pirítós, amit izgalmas fűszerek és sós feta sajt tesznek még izgalmasabbá!

Felnőttként sokan újra felfedezzük a hideg vacsorákban rejlő gourmet-lehetőségeket: a párizsit hajszálvékonyra szelt, érlelt sonkákra cseréljük, trappista helyett bivalymozzarellát vagy pikáns kéksajtot választunk, és a zöldségkínálat is túlmutat a paradicsom-paprika kombinációján. Ha igazán extra szendvicseket szeretnénk készíteni, megpróbálkozhatunk a melegszendvics-feltétekkel is: itt nem kell semmi bonyolultra vagy időigényesre gondolni, már az is nagyon finom lehet, ha valamilyen grillezett zöldséget (például sült paradicsomot) dobálunk valamilyen krémsajttal (mondjuk ricottával) megkent kenyérre. Fontos, hogy jó minőségű, kovászos kenyeret használjunk, és még jobban járunk, ha nem pirítóban, hanem serpenyőben, egy kevés olívaolajon pirítjuk le. Ezek után mehetnek rá a feltétek – az alábbi recept szerint a nyár slágerzöldségének számító cukkini, egy kis feta és néhány izgalmas ízesítő!

Hozzávalók:

  • 4 közepes cukkini, hosszában félbevágva
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • só és bors
  • 4 szelet jó minőségű, rusztikus kovászos kenyér
  • 4 gerezd fokhagyma, vékonyra szelve
  • 1 tk. köménymag, összezúzva
  • 1 tk. koriandermag, összezúzva
  • 80 gramm feta, nagyobb darabokra morzsolva
  • citromszeletek a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A cukkiniket kenjük meg olívaolajjal, ízesítsük sóval és borssal, és grillezzük őket (lehetőleg grillen, de persze jó a sütő is, viszont ott is érdemes grillfunkciót választani, ha van ilyen) úgy 10-15 percig. Ne ijedjük meg, ha kicsit megbarnulnak, a szenes íz csak hozzáad a szendvicshez! Ha kissé kihűltek, kockázzuk őket falatnyi darabkákra.
  2. A kenyérszeleteket is kenjük be olívaolajjal, és grillen vagy egy serpenyőben pirítsuk meg őket.
  3. Készítsünk fűszeres olajat: a maradék 1/4 csésze olívaolajat öntsük egy serpenyőbe, és közepes lángon hevítsük, majd dobjuk bele az összezúzott fűszereket és a fokhagymát, és vegyük le a tűzről. Az olaj megtartott hője elég lesz ahhoz, hogy kioldja a fűszerek ízét! Az olajat öntsük rá a cukkinikockákra, alaposan forgassuk össze.
  4. Halmozzuk a cukkinit a kenyérszeletekre, majd morzsoljunk rá a friss fetát. Egy kevés citromlével meglocsolva, citromszeletekkel a tetején tálaljuk.

NYTCooking
Fotó:
Getty Images

Olvass tovább!