A világ legegyszerűbb mogyoróvajas veknije

2020. június 04. |

Az alábbi receptet eredetileg az amerikai Five Roses Flour szakácskönyvben publikálták még 1932-ben, az első nagy gazdasági válság idején. A nehéz időkhöz alkalmazkodva – mint amiket most is élünk – nem kell hozzá túl sok hozzávaló, egyszerűen elkészül, mégis megmelengeti a szívünket!

Ha van otthon egy üveg mogyoróvajunk, valószínűleg mindenünk megvan, hogy elkészítsük ezt a pofonegyszerű mogyoróvajas veknit. A recept 1932-ben, a nagy gazdasági válság idején született, épp ezért semmi flanc nincs benne: elég összekeverni a hozzávalókat, és máris mennyei, szívmelengető veknit süthetünk belőle! A mogyoróvaj szaftossá és omlóssá teszi a tésztát, amit így fogyaszthatunk önmagában is, de ha igazán hedonisták vagyunk, további krémeket (mogyorókrémet, csokikrémet) és lekvárokat is kenhetünk rá!

Hozzávalók:

  • 2 csésze finomliszt
  • 1/4 csésze cukor
  • 4 tk. sütőpor
  • egy csipet só
  • 1 és 1/3 csésze tej
  • 1/2 csésze mogyoróvaj

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adagoljuk hozzá a tejet, végül pedig a mogyoróvajat. Keverjünk homogén masszát belőle.
  3. Öntsük a tésztát kivajazott sütőformába, majd körülbelül 1 óra alatt süssük készre.

Fotó: Unsplash.com

Ezt is próbáld ki!

Nem piskóta: a forgácsfánk receptje

Nem piskóta: a forgácsfánk receptje

Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró