Balatonalmádiban nőttem fel – az üdülővárosban, amelynek az egyik fő nevezetessége a Szabó pékség, és a Szabó pékséges dán kuglóf. Ha igazán finom kuglófra vágytunk, korán felkeltünk, és lesétáltunk Évi néniékhez. A családi pékség sztárterméke olyan legendás, hogy többféle „eredeti recept” is kering a neten. Én azért szeretem, mert az állaga könnyű, nem túl édes, és napokig puha marad.
A következő dánkuglófrecept ugyan nem a pékségből van, mégis kísértetiesen hasonlít rá, szóval főnyeremény ez a határidőnaplóból kitépett lap. Én holland típusú kakaóport használtam hozzá, attól lett ilyen szép színe, de jöhet bele még durvára vágott dió és mazsola is.
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 25 deka cukor
- 10 deka víz
- 10 deka étolaj
- 25 deka liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 ek. kakaópor
Elkészítés:
- A tojások sárgáját a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a vizet, az olajat és a sütőporos lisztet, ezekből sűrű, homogén masszát készítettem.
- A négy tojásfehérjét kemény habbá vertem, és óvatosan hozzáforgattam a masszához.
- A tésztát nagyjából két részre osztottam, az egyik feléhez hozzákevertem a kakaóport.
- A sütőt előmelegítettem 160 fokra, a kuglófformát kivajaztam és kiliszteztem, ebbe öntöttem először a sima tésztát, majd a kakaósat. Nagyjából 50-55 percig sütöttem, tűpróbával ellenőriztem, hogy a belseje is kellőképpen átsült-e.
- A formából csak akkor borítottam ki, amikor már teljesen kihűlt.
A Nem piskóta korábbi receptjeiért kattints IDE!