Isteni vegán” tojásos” szendvics, ami éppen olyan krémes és fűszeres mint az eredeti

2020. július 25. |

Ma már minden állati eredetű hozzávaló helyettesíthető valamivel, ha növényi alapú étrenden szeretnénk élni. Többé a vegán tojássaláta sem álom! Proteinben gazdag, gyorsan és könnyen elkészíthető – akár az eredeti verziója.

Ki ne hallotta volna már legalább egyszer valakitől azt, hogy a vegánok csak füvet esznek? Sokan azért utasítják el a növényi alapú ételeket, mert ízetlennek, tápanyagszegénynek tartják. Itt a bizonyíték, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét. Természetesen egy másolat sem lehet pontosan olyan, mint az eredeti, így a hamis tojássaláta íze sem egyezik tökéletesen az igazival, mégis erősen hasonlít rá.

Hozzávalók:

  • egy csomag tofu
  • ¼ csésze vegán majonéz (bolti, vagy saját készítésű)
  • 1 púpozott evőkanál mustár
  • ½ teáskanál porállagú vagy ¼ csésze friss zeller (opcionális, de kár lenne kihagyni)
  • ½ teáskanál kurkuma (csak a sárga szín miatt, egyébként elhagyható)
  • egy csipet só (a legjobb a fekete só, aminek erős, tojásos aromája van)
  • bors, ízlés szerint
  • 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma, zöldhagyma, vagy a kettő együtt
  • friss kenyér
  • leveleszöldség vagy saláta
  • lilahagyma és retek (opcionális)

Elkészítés:

  1. Szeleteljük fel a tofut 1-1,5 cm-es kockákra, majd itassuk fel a levét egy konyhai törlőkendővel.
  2. Készítsük elő az öntetet! Egy tálban keverjük össze a majonézt, a mustárt, a zellert, a kurkumát és a sót.
  3. Mixeljük a tofut a metélőhagymával, majd öntsük rá az öntetet.
  4. Keverjünk össze mindent, majd egy villával nyomkodjuk szét a tofut.
  5. Helyezzünk két szelet kenyér közé annyi leveles zöldséget, apróra vágott lilahagymát, retket és tojássalátát, amennyit csak szeretnénk – vigyázzunk, hogy szét ne essen.

Mivel ízesíthetjük még a salátát?

Ami az állagát illeti, a tofu rendkívül hasonló a tojásfehérjéhez. Nincs saját, jellegzetes íze, így könnyedén variálható. Például:

  • Sós ételekkel, például savanyúsággal és tormával
  • Zellerrel, paprikával és répával
  • Olivával
  • Lehetőleg friss bazsalikommal, tárkonnyal, kaporral és petrezselyemmel
  • Fokhagymával, füstölt paprikával, köménnyel vagy Cayenne-borssal

Ez a recept egy tökéletes alapot ad bármilyen tofus tojássalátához, így a saját ízlésünk szerint fűszerezhetjük. A szendvicsen túl kombinálhatjuk tortillával, pirítóssal, mártogatóssal, de akár önmagában is megállja a helyét! A maradékot légmentesen elzárva, hőtűszekrényben öt napig tárolhatjuk.

Forrás: simple-veganista.com
Fotó: Getty Images

Receptet keresel? Kattints IDE!

Mapo tofu, a tökéletes vegán vacsora

Mapo tofu, a tökéletes vegán vacsora

Ez a jellegzetes kínai fogás eredetileg ugyan nem vegán (még csak nem is vegetáriánus), kis módosítással azonban tökéletes választás lehet a növényi étrendet követőknek.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Megújult a Nosalty, és így még jobban imádjuk megújult a nosalty

Megújult a Nosalty, és így még jobban imádjuk