A paradicsom és a magyar rozé házassága

2020. augusztus 05.
Sokan egész évben nem tudunk lemondani a paradicsomról, de afelől kétség sincs, hogy nyáron és ősz elején a legfinomabb, amikor itthon is szabadföldön termeszthető. Nemcsak arról van szó, hogy az időben és térben egyaránt rövidebb szállítási út miatt érettebben szedhetik le a zöldséget a gazdák, hanem arról is, hogy ilyenkor találhatunk a piacokon is különösen sokféle színű és formájú verziót.

Ha pedig érett, zamatos paradicsom, akkor elképzelhetetlen, hogy a szezonban legalább egyszer vagy kétszer ne készítsünk belőle paradicsomszószt. Ennek több változata is elkészíthető – kezdve attól, hogy a szuperérett koktélparadicsomokat kettévágva, főzés nélkül olajjal, sóval, borssal marinálva fél napra a hűtőszekrénybe tesszük, majd összekeverjük a forró tésztával. De az se sokkal nagyobb erőfeszítés, ha az olajban piruló fokhagyma mellé pár percre személyenként egy-két fej összevágott paradicsomot teszünk, és ebből lesz a friss érzetű paradicsomszósz.

Sokaknak a nyár nem lehet teljes anélkül, hogy komolyabb fába vágnák a fejszéjüket, és hagyományos, lassan főzött paradicsomszószban gondolkodnának, amely aztán szétporciózva remekül fagyasztható. Így később, a hűvösebb napokra is elhozza majd a nyarat.

Kerüljön a paradicsom tésztára, pizzára vagy nyersen, salsa formájában kenyérre, itt is több opciónk van a borpár meghatározására. Általában a rozé, siller, könnyed vörösbor tengelyen mozgunk. És ha ezen belül nincsenek kimondott preferenciáink, akkor szabályként azt állapíthatjuk meg, hogy minél kisebb a hőkezelés mértéke, minél rövidebb és kíméletesebb ily módon a paradicsomszósz főzése, annál inkább rozé. Ha lassan, sokáig főzött, egészen tömény, akár darált húst is tartalmazó ragu készül, annál inkább kacsintgathatunk egy könnyed, kicsit be is hűtött vörösbor felé.

Mi most az igazán meleg nyári napok jegyében a rozék között válogatunk. Ezeket érdemes jól behűteni, pohárba kerülve úgyis rohamosan emelkedik majd a hőmérsékletük. És bár nem megszokott, de nem ördögtől való egy pár jégkocka bevetése sem, különösen a legmelegebb nyári napokon.

Nagygombos Mosoly Rosé 2019

Ettől az évjárattól a mátrai rozéspecialista borászat Mosolynak nevezte el a kékfrankos szőlőfajtából készített rozéját. A helyi fajta nem véletlenül az ország egyik legnépszerűbb rozéalapanyaga. Kedves, gyümölcsös aromái és üde savai miatt kevés másik veszi fel vele a versenyt. Kifejező meggyes, ribizlis, piros bogyós gyümölcsösség, könnyed test, mértéktartó alkohol jellemzi ezt a bort, amely nevéhez hűen mosolyra hangol.

Soltész Rosé Cuvée Selection 2019

Az egri pincészet különösen széles szőlőfajtabázisból válogatta ki azokat a tételeket, amelyek házasításától a legjobb végeredményt remélték. A bor másik érdekessége, hogy a tavaly ősszel bemutatott három Soltész vörösbor címkéjével kapcsolatban áll. Azokra Bukta Imre festményei kerültek, közöttük a Béla fácánnal. Ennek a képnek az ikonikus ruhadarabja ihlette a rozé címkéjét. Vidám, jól iható bor intenzív, gyümölcsös aromatikával.

Petrény MerSy Rosé 2019

A Petrény család érlelt, testes vörösborai mellett könnyedebb tételeket is készít. Ilyen ez a rozé is, amely cseresznyés, málnás zamatokkal, könnyed testtel, lágy ívű savakkal járul hozzá, hogy ne csak étel mellé, hanem akár magában is szívesen kortyolgassuk. Ha pedig Egerbe utazik valaki, érdemes felkeresni a család borbárját a városközpontban vagy a Szépasszony-völgyben, hogy elkalandozzon más borkategóriák felé is.

 

További borajánlóért kattints IDE!

 

Fotó: Getty Images