Szinte minden nemzetnek van valamilyen töltött tésztaféléje, legyen szó a magyar szilvás derelyéről, az ázsiai térségben ezerféleképpek készülő dim-sumokról, baókról és gyozákról, vagy a latin empanadáról. Lengyel testvéreinknél ez a pierogi, amit a kelet-európai konyhára jellemző – így a magyar gyomornak is kedves – módon általában viszonylag olcsó, de tartalmas dolgokkal töltenek meg. Az egyik klasszikus verziónak számít a pierogi ruskie, vagyis az „orosz módra” készülő változat, amibe krumpli és túró kerül.
Ami a hajtogatást illeti, érdemes videóról ellesni a technikát, de ha nem sikerül tökéletesen (vagyis nincsenek meg a névadó szarvacskák) akkor se aggódjunk, valószínűleg így is elég finom lesz. A végeredmény egyébként úgy a legjobb, ha egy kis pirított szalonnakockát is készítünk, a pierogokat pedig lepirítjuk a zsírban!
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 1/2 kg krunpli
- 1 ek. só
- bors
- 220 gramm túró
- 1 ek. vaj
- 1 kisebb hagyma, apróra vágva
A tésztához:
- 2-2,5 csésze finomliszt
- 1 nagyobb tojás
- 1 tk. só
- 1 csésze langyos víz
Feltétnek:
- sült hagyma
- pirított szalonna
- tejföl
Elkészítés:
- A krumplikat hámozzuk meg, sós vízben tegyük fel főni.
- Míg a krumpli puhára fő, egy kanál vajon pároljuk puhára a hagymát.
- A krumplit törjük össze, mintha krumplipürét készítenénk, adjuk hozzá a túrót és a hagymát, ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
- A tésztához a lisztet szórjuk egy nagyobb tálba, és alakítsunk ki egy lyukat a közepén Törjük bele a tojást, majd adjuk hozzá a sót, és a langyos víz folyamatos adagolása mellett gyúrjunk homogén tésztát belőle.
- A tésztát vágjuk ketté, hagyjuk 20 percet pihenni.
- Pihentetés után nyújtsuk ki, majd egy pohár vagy kiszúró segítségével szaggassunk kicsi köröket belőle. A körök közepébe halmozzunk 1-2 teáskanálnyi tölteléket.
- Hajtsuk félbe a tésztaköröket, és a két oldal illeszkedésénél „csípkedjünk” kicsi szarvacskákat. Ehhez a lépéshez érdemes lehet megnézni egy videót, ha annyira nem ismerjük jól a pierogi jellegzetes formáját.
- A derelyéket forró vízben főzzük ki – akkor jók, ha elkezdenek felúszni a víz tetejére. Ha elkészültek, érdemes szalonnát és hagymát pirítani, majd erre még rádobni a kifőtt derelyéket, hogy lepiruljanak kicsit. Hideg tejföllel tálaljuk.
Fotó: Getty Images