A két férj lehet a megoldás a kínai egykepolitikára?

2020. június 15.
Mostanra világossá vált, hogy teljesen elhibázott lépés volt Kínában beavatkozni a természetes demográfiai folyamatokba, és megtiltani a pároknak, hogy egy gyermeknél többet vállaljanak. Mára visszafordíthatatlannak tűnő egyensúlytalanságot okoztt a társadalomban, és évek óta keresik a megoldást a kínai társadalomtudósok és politikusok. Egy közgazdász professzor szerint az lehet a demográfiai válság kezelésének kulcsa, ha megengedik a nőknek, hogy két férjük legyen egyszerre. De jó lenne ez a nőknek?

Hazafias kötelességnek nevezték a két gyermek vállalását. Adókedvezményeket adtak és támogtást. Felajánlották, hogy olcsóbbá teszik az oktatást és meghosszabbítják a szülés utáni szabadságot. A juttatások mellett persze szigorított is a kínai állam: nehezebbé tették az abortuszt és a válást. Ám eddig egyik taktika sem működött. Kína születési számai egyre lesújtóbbak, és sokkal több a férfi, mint a nő, ami hatalmas demográfiai krízist okozott már eddig is az országban. Ez az elkövetkező évtizedekben a gazdaság növekedését is jelentősen visszaveti majd a közgazdászok szerint.

A sanghaji Fudan Egyetem közgazdász professzora viszont most ismét egy olyan javaslattal állt elő, ami legalább annyira veszélyes beavatkozásnak tűnik a természetes folyamtokba, mint amikor csak egy gyermek vállalását engedélyezték a pároknak. Yew-Kwang Ng malajziai közgazdász szerint az oldhatná meg a helyzetet, ha megengednék a nőknek, hogy több férjük is legyen egyszerre, mivel véleménye szerint így több gyerekük születne.

Miért lett több a férfi, mint a nő?

Harminchat éven át a Kommunista Párt csak egy gyermeket engedélyezett egy családban. Csupán speciális helyzetekben engedték meg második gyermek születését, például akkor, ha vidéken élő családokban az első gyermek sérülten született. Ezzel akarták egyensúlyban tartani az ország születési számait és az ország lehetőségeit egy időben. Az egygyermekes politika azonban túl jól működött. Kínában ma 1,4 milliárdan élnek, ebből 100 millióan 40 év alatti egykék. Nem számoltak viszont azzal a tradícióval, hogy a fiúkat jobban előnyben részesítik, ezért a lánymagzatokat elvetették a szülők. Ez a gyakorlat ahhoz vezetett, hogy most 34 millióval több férfi él Kínában, mint nő.

Olvastad már?

Ez önmagában is hatalmas probléma, amihez hozzáadódik, hogy a milleniál nők egyre később mennek férjhez, és most már önszántukból nem vállalnak egynél több gyermeket, ha egyáltalán születik gyermekük. Az elöregedő társadalom pedig demográfiai időzített bomba. Ng professzor ezért javasolta megoldásként a kényszerűségből agglegényéletet élő kínai férfiak problémájára, hogy osszák meg egymással a relatíve elérhető nőt. 

Megint a nők járnak rosszul?

„Ha két férfi ugyanazzal a nővel szeretne házasságot kötni, és a nő is akarja, miért ne engedhetné meg a társadalom?” – tette fel a kérdést a közgazdász, aki felidézte, hogy a poligámia bevett gyakorlat volt az ókorban, és a mai napig gyakorolják bizonyos iszlám országokban.

„Nem tagadhatjuk, hogy milyen előnyökkel jár a monogámia, mennyivel előnyösebb a gyermekek nevelése és oktatása szempontjából. Ám Kínában eltolódott a férfiak és nők számának egyensúlya, ezért hasznos lehet elgondolkodni a poliandria engedélyezésén. Három férjre ebédet főzni nem tart tovább, mint kettőre” – vetette fel a professzor, aki úgy tűnik, tényleg pusztán közgazdasági szempontból tekintett a problémára, és minden más társadalmi és nemek közötti egyenlőségre vonatkozó részletet figyelmen kívül hagyott. 

A professzor nem a 21. században él

A 21. században egy ilyen javaslat nem maradhatott válasz nélkül. A Weibo nevű kínai közösségi oldalon hatalmas felháborodást keltett a többférjűség felvetése, különösen ilyen kontextusban.

„Hányingerem lett tőle”

– írta egy nő, aki azt javasolta Ng professzornak, hogy jobb, ha távol tartja magát a nőktől ezek után. Másokat egyszerűen sokkolt, hogy 2020-ban ilyen javaslat egyáltalán felmerülhet.

„Hadd fordítsam le, mit jelent ez: legalizálni akarja a szexrabszolgaságot” – mutatott rá egy másik kommentelő, aki bejegyzésével felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy a nemek számában megmutatkozó több tízmilliós eltérés milyen ádáz harcot eredményezett a feleséget kereső férfiak között, és az országban tiltott prostitúció a szexmunkások kizsákmányolásához vezet.

Olvass tovább!

Forrás: Washington Post
Fotó: Getty Images