Az őszi szezonban a sült húsok és sült zöldségek mellé is érdemes bedobni egy-egy gyümölcsöt – leginkább szilvát, almát vagy körtét, ezek ugyanis nagyon jó dolgokat tudnak tenni egymással. De a sült gyümölcsök desszertalapnak is tökéletesek: fűszerezzük őket melengető, őszies hangulatú fűszerekkel (például fahéjjal, szerecsendióval), párosítsunk hozzájuk ropogós magvakat, és máris szuper édességet kapunk. A gyümölcsök természetes cukortartalma miatt nem muszáj agyoncukrozni őket, de a juharszirup nagyon jól rájátszik a mély, karamelles ízekre. Az alábbi sült körtés csoda ünnepi desszertként is megállja a helyét, de akár gyors hétvégi finomság is lehet.
Hozzávalók:
A sült körtéhez:
- 4 körte félbevágva
- 2 ek sózatlan vaj
- 1/2 csésze juharszirup
- 1/4 tk. őrölt fahéj
A mandularopogóshoz:
- 2 ek. sózatlan vaj
- 1/2 csésze zabpehely
- 1/4 csésze szeletelt mandula
- 2 ek. juharszirup
- 1 ek. zsíros tejszín
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 1 csipet só
(A tálaláshoz vaníliafagylalt, mascarpone vagy tejszínhab)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy kanállal távolítsuk el a körtékből a magokat és a magházat. A gyümölcsöket tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire.
- Egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Keverjük bele a juharszirupot, és adjuk hozzá a fahéjat.
- A körtéket alaposan locsoljuk meg a juharszirupos mártással. A vágott oldallal lefelé süssük a körtéket puhára körülbelül 15-20 perc alatt.
- A mandularopogóshoz hevítsünk olajat egy kisebb lábosban, közepes láng felett. Adjuk hozzá a zabot és a mandulát, hagyjuk kicsit megpirulni őket. Keverjük bele a juharszirupot, a tejszínt, és főzzük a keveréket, míg elkezd kissé sűrűsödni – nagyjából 3-4 percig. Adjuk hozzá a sót és a fahéjat, majd hagyjuk kihűlni.
- A körtéket mandularopogóssal és ízlés szerint egy kis mascarponéval, vaníliafagylalttal vagy házi tejszínhabbal tálaljuk!
Fotó: Getty Images