Gluténérzékenyek Titkos Társasága
Ha nem éled, nem tudhatod! Mintha a gluténérzékenyek egy titkos szekta tagjai lennének, és a nem beavatottak nem tudhatják, hogy kell egy mentes ételnek nekifogni; sőt az erről való tudás vetekszik az emelt szintű atomfizikával. Ez szerencsére nem így van, hiszen rengeteg hétköznapi étel önmagában gluténmentes. Sőt, a hagyományos karácsonyi menüben szereplő fogások egy része is ilyen. A halászlé, a töltött káposzta, bármilyen sült hús vagy hal, és a köretek nagy része, például a rizs és a krumpli sem tartalmaz glutént, tehát az egész család fogyaszthatja. Persze a halászlé esetében hanyagoljuk a tésztát, és a halat se forgassuk paprikás lisztbe, de a hagyományos magyar ételek egy része, mint a rakott és paprikás krumpli valójában a gluténmentes étkezésben is szerepel. A keresztszennyeződésre ettől függetlenül figyelni kell persze.
Drága és íztelen
Az ünnep nem ünnep sütihalmok nélkül! És hát a gluténérzékenyek szomorú tekintete belénk égett az irodai sütizéseken, amikor nem figyeltünk, hogy mentes édességet rendeljünk. Ha pedig volt külön mentes süti, azért sajnáltuk őket, hogy ilyen íztelen, élvezhetetlen rettenetet kell enniük desszert címén, ráadásul dupla áron.
Tévedés, hiszen már olyan széles a megfizethető gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki könnyen varázsol mentes desszertet az ünnepi asztalra. Fontos, hogy nemcsak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is gondoljuk végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk. Garantáltan gluténmentesek a Haas Natural alapanyagok és a pudingok, így a madártej, pohárkrém vagy egy egyszerű kevert sütemény is gyorsan elkészül a hagyományos receptünkkel, csak gluténmentesen.
Péksütemények tiltólistán
A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. Sajnos akármennyire próbálkozunk, a búzalisztes fehérkenyér állagát nem tudjuk elérni mentes lisztkeverékekkel. Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét. Azért kétségbeesni nem kell, lehet a gluténmentes kenyér is nagyon finom, de nem a kenyérsütéssel érdemes elsőre próbálkozni. Ha mégis nekiállnánk, járjunk utána, milyen gluténmentes lisztekre van szükségünk az ehető eredményhez.
Egy falat nem árt!
Mit kell finnyáskodni, egy falattól nem halsz meg… Igen, csakhogy a gluténérzékenység nem egyenlő azzal, hogy válogatós vagy. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak a 100%-os, életen át tartó diéta nyújt megoldást. Egy gluténérzékeny szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszú távon komoly egészségügyi kockázattal járhat! Figyeljünk rá, hogy a gluténmentes ételeket mindig külön készítsük el, mindig külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántott húst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést, és megkönnyítjük saját dolgunkat is.
Fogyózom, ezért vagyok gluténmentes diétán
Ismerjük a divat gluténmentességet, és a fogyókúrázók tévedését. Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes, még messze nem jelenti azt, hogy egészséges is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése érdekében, ezért is jobb, ha magad készíted. A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonló a búzalisztéhez, ugyanúgy finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok. Természetesen gluténérzékenyként a mentes diéta szükségszerű, és lehet egészséges étrendet követni glutén nélkül is, de önmagában a gluténmentesség nem jelenti, hogy egy termék egészséges.