Karácsony reggelén, és aztán végig a két ünnep között szerintem karácsonyi édességeket kell reggelizni – innen jött az ötlet, hogy a zserbóból reggelit készítsek. Bevallom, hogy zserbót még sosem csináltam, de azt tudom, hogy külön kell kisütni a lapokat, megvárni, amíg kihűlnek, aztán az összeállítás után jön még rá a csokimáz, aminek szintén meg kell dermednie… Ennél kényelmesebb megoldás kell reggelre!
Amekkora a hátrányom zserbókészítésből, akkora előnyöm van palacsintasütésből – félálomban is megy, és gyanítom, ezzel nem vagyok egyedül. Fogjuk hát a zserbóba szánt töltelékeket, és töltsük meg vele a palacsintákat, öntsünk rájuk csokimázat, és meg is vagyunk. Még ünnepibb lesz a végeredmény, ha két háromszögre hajtogatott palacsintát eltolással egymásra helyezünk, hiszen így fenyőformát kapunk.
Hozzávalók a palacsintához:
- 2 tojás
- 150 g liszt
- 2 dl tej
- 2 dl szódavíz
- 1 csipet sütőpor
- 1 csipet só
- Vénusz étolaj a sütéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
- sárgabaracklekvár és darált dió ízlés szerinti mennyiségben
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 100 g porcukor
- 25 g kakaópor
- 3-4 evőkanál forró víz
Elkészítés:
- A palacsintatésztához kézi habverővel összedolgozom a tojást a liszttel, a sóval, a sütőporral, a tejjel és a szódavízzel. A masszát hagyom állni kb. 15 percet, aztán kevés olajon kisütöm a palacsintákat, ebből a mennyiségből 8-10 darab lesz.
- A csokimázhoz összekeverem a porcukrot a kakaóporral, és kanalanként annyi forró vizet adok hozzá, hogy sűrű, de azért folyékony állagot kapjak.
- A palacsintákat először megkenem lekvárral, majd meghintem őket dióval. Félbe, majd negyedbe hajtom mindet, így háromszögformát kapok. Két palacsintát kicsi átfedéssel egymásra helyezek a tányéron, az így kapott fenyőfa formára pedig ráerősítek azzal, hogy a csokimázat fényfüzér alakzatban csurgatom rá.
Nézzétek meg videónkat is!
Promóció