Újhullámos linzer tahinivel

2020. december 24.
Még nem késő megsütni ezt a modernizált linzert, ami egy kis közel-keleti izgalmat csempész a klasszikus kedvencbe.

A mézeskalács, a bejgli és a zserbó mellett a linzer a másik olyan klasszikus, amiből majdnem mindenki készít néhány tepsit karácsonykor. A lekvárral töltött omlós kekszecske persze önmagában is fantasztikus, de ha kicsit felturbóznánk nagyanyáink receptjét, érdemes lehet kipróbálni ezt az új hullámos, közel-keleti csavarral izgalmasabbá tett verziót. Még nincs késő nekiállni!

Hozzávalók:

  • 180 gramm sózatlan vaj, szobahőmérsékleten
  • 375 gramm finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1/2 tk. őrölt kardamom
  • 2 nagy tojás
  • 200 gramm kristálycukor
  • 2/3 csésze jó minőségű tahini
  • 1 zacskó szezámmag a díszítéshez
  • 400 gramm lekvár (tetszőleges ízű)

Elkészítés:

  1. Egy 32×22 centis centis tepsit vajazzunk ki, majd béleljük ki sütőpapírral, és azt is vajazzuk meg.
  2. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a fűszereket.
  3. Válasszuk szét az egyik tojást, és a sárgáját keverjük össze a vajjal és a cukorral, adjunk hozzá még egy egész tojást, majd robotgéppel verjük habosra. Adjuk hozzá a tahinit is.
  4. Óvatosan forgassuk a száraz keveréket a nedveshez, keverjünk homogén masszát belőle. A tésztánk felét nyújtsuk négyzetesre, rendezzük az előkészített tepsibe, majd hagyjuk legalább 1 órát pihenni a hűtőben.
  5. A tészta másik felét szórjuk be alaposan szezámmaggal – fedjük le egy sütőpapírral, és sodrófa segítségével alaposan nyomjuk a tésztába a magokat. Ha ez a darab is pihent a hűtőben, rendezzük össze a süteményt: az alsó lapot kenjük meg lekvárral, a szezámmagos lapból pedig vágjunk csíkokat, és rendezzük el rácsos formában. A maradék tojásfehérjét verjük fel, és kenjük meg vele a sütemény tetejét.
  6. A hagyományos linzerrel ellentétben ezt a süteményt nem a lapok kisütése után kenjük be lekvárral, hanem egyben megsütjük – előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 40-45 percre van szüksége.

BonAppetit
Fotó: GettyImages

Olvass tovább!