A mézeskalács, a bejgli és a zserbó mellett a linzer a másik olyan klasszikus, amiből majdnem mindenki készít néhány tepsit karácsonykor. A lekvárral töltött omlós kekszecske persze önmagában is fantasztikus, de ha kicsit felturbóznánk nagyanyáink receptjét, érdemes lehet kipróbálni ezt az új hullámos, közel-keleti csavarral izgalmasabbá tett verziót. Még nincs késő nekiállni!
Hozzávalók:
- 180 gramm sózatlan vaj, szobahőmérsékleten
- 375 gramm finomliszt
- 1 tk. só
- 1/2 tk. sütőpor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt kardamom
- 2 nagy tojás
- 200 gramm kristálycukor
- 2/3 csésze jó minőségű tahini
- 1 zacskó szezámmag a díszítéshez
- 400 gramm lekvár (tetszőleges ízű)
Elkészítés:
- Egy 32×22 centis centis tepsit vajazzunk ki, majd béleljük ki sütőpapírral, és azt is vajazzuk meg.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a fűszereket.
- Válasszuk szét az egyik tojást, és a sárgáját keverjük össze a vajjal és a cukorral, adjunk hozzá még egy egész tojást, majd robotgéppel verjük habosra. Adjuk hozzá a tahinit is.
- Óvatosan forgassuk a száraz keveréket a nedveshez, keverjünk homogén masszát belőle. A tésztánk felét nyújtsuk négyzetesre, rendezzük az előkészített tepsibe, majd hagyjuk legalább 1 órát pihenni a hűtőben.
- A tészta másik felét szórjuk be alaposan szezámmaggal – fedjük le egy sütőpapírral, és sodrófa segítségével alaposan nyomjuk a tésztába a magokat. Ha ez a darab is pihent a hűtőben, rendezzük össze a süteményt: az alsó lapot kenjük meg lekvárral, a szezámmagos lapból pedig vágjunk csíkokat, és rendezzük el rácsos formában. A maradék tojásfehérjét verjük fel, és kenjük meg vele a sütemény tetejét.
- A hagyományos linzerrel ellentétben ezt a süteményt nem a lapok kisütése után kenjük be lekvárral, hanem egyben megsütjük – előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 40-45 percre van szüksége.
BonAppetit
Fotó: GettyImages