Nem piskóta: a zserbós palacsinta receptje

2020. december 19. |

Emlékeztek a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott. Ezúttal klasszikus ünnepi sütemények újragondolt változatát mutatja meg, amelyek nem hiányozhatnak a karácsonyi desszertasztalról.

Karácsony reggelén, és aztán végig a két ünnep között szerintem karácsonyi édességeket kell reggelizni – innen jött az ötlet, hogy a zserbóból reggelit készítsek. Bevallom, hogy zserbót még sosem csináltam, de azt tudom, hogy külön kell kisütni a lapokat, megvárni, amíg kihűlnek, aztán az összeállítás után jön még rá a csokimáz, aminek szintén meg kell dermednie… Ennél kényelmesebb megoldás kell reggelre!

nem piskóta-desszert-sütemény-süti-nagymama-recept

Amekkora a hátrányom zserbókészítésből, akkora előnyöm van palacsintasütésből – félálomban is megy, és gyanítom, ezzel nem vagyok egyedül. Fogjuk hát a zserbóba szánt töltelékeket, és töltsük meg vele a palacsintákat, öntsünk rájuk csokimázat, és meg is vagyunk. Még ünnepibb lesz a végeredmény, ha két háromszögre hajtogatott palacsintát eltolással egymásra helyezünk, hiszen így fenyőformát kapunk.

Hozzávalók a palacsintához:

  • 2 tojás
  • 150 g liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só
  • Vénusz étolaj a sütéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • sárgabaracklekvár és darált dió ízlés szerinti mennyiségben

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 100 g porcukor
  • 25 g kakaópor
  • 3-4 evőkanál forró víz

Elkészítés:

  1. A palacsintatésztához kézi habverővel összedolgozom a tojást a liszttel, a sóval, a sütőporral, a tejjel és a szódavízzel. A masszát hagyom állni kb. 15 percet, aztán kevés olajon kisütöm a palacsintákat, ebből a mennyiségből 8-10 darab lesz.
  2. A csokimázhoz összekeverem a porcukrot a kakaóporral, és kanalanként annyi forró vizet adok hozzá, hogy sűrű, de azért folyékony állagot kapjak.
  3. A palacsintákat először megkenem lekvárral, majd meghintem őket dióval. Félbe, majd negyedbe hajtom mindet, így háromszögformát kapok. Két palacsintát kicsi átfedéssel egymásra helyezek a tányéron, az így kapott fenyőfa formára pedig ráerősítek azzal, hogy a csokimázat fényfüzér alakzatban csurgatom rá.

Nézzétek meg videónkat is!

Promóció

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Távol a sütőtől: antipasto tálak isteni magyar borral antipasti

Távol a sütőtől: antipasto tálak isteni magyar borral