Így készíts otthon isteni macaront!

2021. január 09.
Bonyolultnak tűnhet macaront készíteni, mégsem lehetetlen. Gerzsenyi Flóra, a Nosalty szerzője hozott nektek egy receptet, amivel talán megkönnyíthetjük a dolgotokat.

Szóval most már biztos: macaronkészítésre adtuk a fejünket. Jó tanács, hogy mielőtt nekiállunk, mindenképp járjunk utána a legfontosabb technikáknak és folyamatoknak. Fontos, hogy precízek legyünk és türelmesek, mert lehet, hogy elsőre nem lesznek teljesen tökéletesek, de érdemes próbálkozni. Itt is érvényes az „ismétlés a tudás anyja” mondás, mi szerint minél többet csináljuk, annál jobbak leszünk benne!

Mint a legtöbb édességnek, a macaronnak is több szálon fut az eredete. A 15. század környékén készítették először Velencében, viszont később Franciaországban is elterjedt, és világhírt szerzett magának. Akkoriban minden mandulából és tojásfehérjéből készült finomság az olasz maccarone vagy maccherone megnevezést kapta, ebből lett később a neve: macaron.

Fun Fact

Marie Antoinette nagy kedvence volt ez a parányi édesség, aki francia királynőként imádott minden habos-babos dolgot (nem csak desszertet). Süteményt evett minden reggel, amit forró csokoládéval kísért. Úgy tűnik, ő már ösztönből tudta, amit a tudományos tanulmányok is kimutattak azóta, hogy nem az számít, mit eszel, hanem hogy mikor, hogy ne hízz el.

Szóval a mai macaron is (ejtsd: makaron) egy édes, enyhén tömény, mégis könnyed, kerek aprósütemény, ami porcukorból, mandulalisztből, tojásfehérjéből, kristálycukorból és általában ételfestékből készül, a korongokat pedig valamilyen szintén édes és masszív töltelék hozzáadásával tapasztják össze. Ez lehet többek közt vajkrém, gyümölcslekvár vagy selymes csokoládékrém – nálunk is ez utóbbi készült most tejszínből és étcsokoládéból.

A CUKORSOKK utóbbi részeiben is készítettünk már francia desszertremekeket, nem is véletlen, hogy Franciaország a cukrászat Mekkája. Ha esetleg lemaradtatok volna róluk, a recepteket és a videókat itt és itt megtaláljátok!

A receptben minden fontos információt és tippet leírtunk, és kiemeltünk néhányat, amit mindenképp tartsatok be, ha belevágtok a macaronozásba. És higgyétek el, tényleg nem ördöngösség, még az egyik videós kollégám is (Dávid), aki végigkísérte velem a forgatást, azt mondta:

„Ezek után tényleg elhiszem, hogy nem is olyan bonyolult!”

Szóval valóban nem atomfizika, csak oda kell figyelni, és brillírozhatunk.

Na de íme néhány betartandó:

  • Fontos, hogy mielőtt nekikezdünk, a tojásfehérjéket pár órán át hagyjuk szobahőmérsékleten állni, és a hozzávalókat grammra pontosan mérjük ki.
  • A ledarált cukros-mandulalisztes keveréket szitáljuk át, hogy véletlenül se maradjanak benne nagyobbacska manduladarabok.
  • A tojásfehérjéket fokozatosan verjük kemény habbá a kristálycukorral.
  • Akkor jó az állaga, ha a tésztából a spatulával 8-as formákat tudunk rajzolni.
  • Használjunk kör alakú nyomócsövet a habzsákhoz, mert így lesz szép kerek formájuk a macaronoknak.
  • Nyomkodás után a sütőlemezt jó erővel csapkodjuk oda a munkapulthoz, minden irányból, hogy minden felesleges légbuborék távozzon. Ha ezt nem tesszük meg, a tésztakorongok szétfolynak majd sütés közben.
  • 30-40 percig hagyjuk állni őket, hogy a korongok teteje megbőrösödjön. Erre azért van szükség, hogy sütés közben a macaronok meg tudjanak emelkedni, és jellegzetes kis talpuk nőjön.
  • Szigorúan 15 percig süssük őket légkeverésen, és ne nyitogassuk a sütőajtót egy pillanatra sem.Miután betöltöttük őket a krémmel, érdemes egy napot állni hagyni, hogy egy kicsit összepuhuljanak, viszont ha nem bírjuk ki, akár neki is eshetünk azonnal.

    A receptért kattints a Nosalty oldalára!