Fűszeres paradicsomleves báránygombócokkal

2021. január 07. |

A hideg januári napok forró levesért kiáltanak, és ha már új év, nyugodtan kísérletezhetünk izgalmasabb receptekkel is. Itt van például ez a fűszeres, gazdag paradicsomleves bárányos húsgombócokkal, cannellini babbal és egy rendhagyó levesbetéttel, endíviával!

Imádjuk a magyaros babgulyást és az olasz minestronét is – őszintén valljuk, hogy nehezen lehet melléfogni a húsos-babos paradicsomos levesekkel. Az alábbi recept több szempontból is rendhagyó: egyrészt bárányhúsból készült gombócok kerülnek bele, amik tökéletesen passzolnak a keleties fűszerek ízvilágához, másrészt egy izgalmas levesbetét, endívia is van benne! Az endívia vagy cikória levelei sütve és főzve is nagyon finomak, szóval érdemes kísérletezni velük, ahogyan számos más salátafélét is jó ötlet lehet kipróbálni a hagyományos, nyers verzión túl is.

Hozzávalók:

  • 500 gramm darált bárányhús
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 ek. őrölt koriander
  • 1 ek. őrölt kömény
  • 2 tk. szárított oregánó
  • 2tk. őrölt kurkuma
  • 3 tk. só
  • 2 tk. bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 nagyobb hagyma, felszeletelve
  • 1/4 csésze sűrített paradicsom
  • 8 csésze alaplé
  • 1 nagyobb fej endívia
  • 1 és fél csésze cannellini bab
  • citromszeletek a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A húsgolyókhoz: egy nagyobb tálban keverjük össze a húst, a fokhagymát, a koriandert, a köményt, az oregánót, a kurkumát, a sót és a borsot. Kézzel gyúrjunk kisebb méretű golyókat a keverékből, tegyük félre őket.
  2. Egy nagyobb fazékban hevítsünk olajat. Adjuk hozzá a húsgolyókat, és süssük aranybarnára őket nagyjából 7-9 perc alatt. A kisült zsiradékból hagyjunk körülbelül 3 evőkanálnyit a fazékban.
  3. A leveshez dobjuk rá a hagymát a maradék zsiradékra, szórjuk meg 1/4 tk. sóval és egy csipet borssal, hogy könnyebben fonnyadjon. Ha a hagyma megpuhult, adjuk hozzá a paradicsomot, kevergessük 1-2 percig, majd öntsük fel az egészet az alaplével.
  4. Tépkedjük a levesbe az endívialeveleket, adjuk hozzá a babot és a húsgolyókat, majd forraljuk össze. Amikor az endívia megfonnyadt, és a húsgolyók is alaposan átfőttek (ez kábé 5-10 perc), ízesítsük a levest sóval és borssal ízlés szerint. Friss citromszeletekkel, forrón tálaljuk!

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve