Télen is egészségesen: superfoodok a hideg időszakra

2020. november 20.
Sokunkban él az elképzelés, hogy egészséges és tápanyagdús élelmiszereket csak a tavaszi és nyári zöldség-gyümölcs szezonban tudunk fogyasztani. Bár igaz, hogy ez az időszak itthon inkább az eltett termékek elfogyasztásáról szól, ősszel és télen is megtalálhatjuk azokat az élelmiszereket, amik segítségével rengeteget tehetünk egészségünk érdekében.

Hajdina

Magas a rosttartalma és köretként is megállja a helyét. Van benne réz, magnézium, mangán és cink, de E-, C- és B-vitaminokban is bővelkedik. A hajdina minden esetben kitűnő választásnak bizonyul, főleg, ha a májunkat és a koleszterinszintünket szeretnénk javítani.

Csipkebogyó

Mindegy, hogy teaként, lekvárként, szörpként vagy nyersen fogyasztjuk, mindenképpen jót teszünk szervezetünkkel. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, így támogatja az immunrendszert, de az epénk és vesénk működésére is pozitív hatással van.

Mandula

Ennek a szuper olajos magnak az L-karnitin- és riboflavin-tartalma serkenti az agyműködést, ami különösen jól jön egy fáradt, sötét, hideg napon. Rendszeres fogyasztásával hozzájárul a daganatok, illetve a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási esélyének csökkenéséhez. Ehetjük önmagában vagy hozzávalóként, a mandulaital pedig tehéntej helyettesítésére is tökéletes.

Fokhagyma

A fokhagyma szerencsére sokáig eláll a kamrában, így télen-nyáron a segítségünkre lehet. Nem véletlen, hogy ezt a csodaszert ennyiféleképpen használjuk: jellegzetes íze szinte bármit képes feldobni, immunerősítő, vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatása pedig segít távoltartani magunktól az orvost.

Méz

A méhek által készített nedű kívül-belül jót tesz, ha okosan használjuk. Elpusztítja a vírusokat és baktériumokat, aprított fokhagymával összekeverve kiűzhetjük szervezetünkből a betegséget. Önmagában, teában vagy sós ételek hozzávalójaként is megállja a helyét. Egy dologra kell csak figyelnünk: a méz negyven fok felett elveszíti gyógyító tulajdonságait. Kívülről alkalmazva, pakolásként, és a bőrbe masszírozva búcsút mondhatunk a szárazságnak.

Kivi

A szupermarketek polcainak téli kedvence nem csak C- és K-vitaminban, magnéziumban, rézben és foszforban, hanem rostban is gazdag, kalóriában viszont szegény. Rendszeres fogyasztásával javíthatjuk bőrünk tónusát és textúráját, stabilizálhatjuk vérnyomásunkat, és megelőzhetjük az agyérgörcsöt, illetve a szívbetegségeket.

Citrusfélék

Csökkentik az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának esélyeit és a vesekőképződést. Magas a rost- és folsavtartalmuk, gazdagok C-vitaminban, így segítik a vas felszívódását a szervezetünkben, elűzik a betegségeket és csodát tesznek bőrünkkel.

Joghurt

Ha fogyasztunk tejtermékeket, akkor az egyik legjobb, amit a bélflóránk és csontjaink védelmében bevihetünk a szervezetünkbe, az élőflórás joghurt. A legjobb, ha elkerüljük a hozzáadott adalékanyagokat és a natúr változatot vásároljuk, amit feldobhatunk mézzel, lekvárral vagy gyümölccsel is, de egy kis fűszerrel sós ételek mellé is tökéletes.

Lenmag

A lenmaggal bőségesen pótolhatjuk az omega-3 zsírsav-, a cink-, a szelén-, a mangán- és B-vitamin-szükségletünket, de fogyasztásával antioxindánsokból sem lesz hiányunk. Tehetünk belőle a joghurtunkba, a reggeli smoothie-ba, de a házi készítésű granolánknak is alapanyaga lehet.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!