A klasszikus chili con carnét már Magyarországon is régóta ismerjük és szeretjük, de sajnos a legtöbben a boltokban kapható alapporok segítségével készítik. Ez nemcsak azért probléma, mert ezek az előre kapható fixek nem túl egészségesek és nem túl gusztusosak, hanem azért is, mert így pont a lényeg veszik el a chiliből. Használjunk bátran fűszereket, és ne hagyjuk ki a keverékből a fahéjat sem – sőt, néhányan 1-2 kanál cukrozatlan kakaópor hozzáadására esküsznek. Az alábbi receptet az édesburgonya teszi még laktatóbbá, a darált hús pedig az egészséges életmód jegyében pulykából készül!
Hozzávalók:
- olívaolaj
- 500 gramm darált pulykahús
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 nagyobb édesburgonya, meghámozva és felkockázva
- só és bors
- 2 ek. őrölt chili
- 1 tk. őrölt kömény
- 1 tk. szárított oregánó
- 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
- 2 rúd egész fahéj
- 1 babérlevél
- 1 konzerv kockázott paradicsom
- 1 konzerv paradicsomszósz
- 1 konzerv fekete bab, lecsöpögtetve
- avokádószeletek, reszelt cheddar sajt és tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
- Egy nagyobb, magas falú serpenyőben hevítsünk körülbelül 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a darált pulykahúst. Adjuk hozzá a hagymát, várjuk meg, míg üvegesre pirul, majd dobjuk rá a fokhagymát is, kevergessük az egészet 1-2 percig, míg a fokhagyma is illatozni kezd.
- Dobjuk a serpenyőre az édesburgonyát, ízesítsük a keveréket sóval és borssal. Keverjük bele a chilit, a köményt, az oregánót és a többi fűszert, 2 percig kevergessük az egészet.
- Öntsük fel a serpenyőt a kockázott paradicsommal, a paradicsomlével és a babbal. Vegyük lejjebb a hőt, és hagyjuk rotyogni az egészet. Főzzük a chilit addig, míg az édesburgonya megpuhul – ez nagyjából 50 perc vagy egy óra lesz. A kész chilit tálaljuk forrón, frissen reszelt cheddar sajttal, avokádószeletekkel és hideg tejföllel!
Forrás: PureWow