Fűszeres tofuragu kesudióval és borsóval

2021. január 14. |

Könnyed, mégis laktató: készíts izgalmas ízvilágú fűszeres tofuragut, amit aztán bármilyen idényzöldséggel (vagy méregdrágán beszerezhető távol-keleti egzotikummal) kombinálhatsz.

Az ázsiai ételek többnyire azon az elven készülnek, hogy egy csomó finom zöldséget és valamilyen fehérjét (jelen esetben például tofut) alaposan összepirítunk egy wokban, szórunk rá egy rakás fűszert meg néhány szószt, és már tálalhatjuk is egy szép tányér gőzölgő főtt rizs mellé. Szóval egyszerű, praktikus, egészséges és finom fogásokat készíthetünk, egyedül annyi lehet a nehézség, hogy az autentikus ízvilághoz tényleg szükség van néhány spéci (de ma már elég könnyen beszerezhető) alapanyagra. Mivel általában egy-egy ételhez csak nagyon kevés kell a különleges szószokból, tényleg érdemes lehet beruházni ezekre – rizsecetre, szójaszószra, halszószra, szezámolajra, stb. – mert nagyon sokáig főzhetünk belőlük isteni fogásokat.

Hozzávalók:

  • 400 gramm (kemény!) tofu, lecsöpögtetve
  • 3 ek. napraforgóolaj
  • só és bors
  • 350 gramm cukorborsó (héjában)
  • kb. 2 evőkanálnyi frissen reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 kókusztejkonzerv (cukrozatlan)
  • 1 ek. szójaszósz
  • 2 ek. méz
  • 1/2 csésze pirított kesudió
  • 1 ek. rizsecet
  • 4 szál újhagyma, vékony karikákra vágva
  • 1/4 csésze friss menta, durvára tépkedve
  • főtt rizs a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A tofut csöpögtessük le alaposan, papírtörlővel töröljük át, kockázzuk fel, ízesítsük sóval és borssal.
  2. Egy közepes serpenyőben vagy wokban hevítsünk 1 ek. olajat, és pirítsuk meg benne a tofukockákat. Vegyük ki őket, tegyük félre.
  3. Adjunk még 1 ek. olajat a serpenyőhöz, és dobjuk rá a borsót. Várjuk, míg kicsit megpuhulnak, enyhén sózzuk, aztán tegyük ki egy tálba.
  4. Az utolsó kanál olajra dobjuk rá a gyömbért és a fokhagymát, kevergessük őket, míg illatozni kezdenek. Öntsük fel kókusztejjel, adjuk hozzá a szójaszószt és a mézet. Gyakran keverve várjuk meg, míg a szósz besűrűsödik, és kicsit sötétebb lesz a színe – ehhez nagyjából 6-8 percre van szükség.
  5. Dobjuk a mártásba a pirított kesudiót, a tofukockákat, majd adjuk hozzá a borsót is. Vegyük le a tűzről, ízesítsük rizsecettel, apróra vágott újhagymával és friss mentalevelekkel, ízlés szerint valami csípőset is adhatunk hozzá. Főtt rizzsel tálaljuk.

NYTimes Cooking

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Távol a sütőtől: antipasto tálak isteni magyar borral antipasti

Távol a sütőtől: antipasto tálak isteni magyar borral