Mogyoróvajas blondie a serpenyőből

2021. április 08.
Itt a brownie belül még olvadós, krémes rokona, ami most mogyoróvajjal lesz még lágyabb és karakteresebb.

Ha már unod a brownie-t, készíts blondie-t: ez a valamivel sápadtabb, de nem kevésbé csokis édesség egy picit izgalmasabb, mint híresebb unokatestvére, ráadásul szuperül áll neki a mogyoróvaj krémessége és földes ízvilága. Ehhez a recepthez jó, ha van egy olyan serpenyőnk, amit sütőbe is tehetünk (tehát semmiképpen ne legyen rajta műanyag elem), de az se tartson vissza, ha nincs otthon ilyesmi: egy magasabb falú tepsibe töltve is elkészíthetjük.

recept-serpenyos-blondie-mogyorovaj-suti

Hozzávalók:

  • 220 gramm vaj (nyugodtan lehet sózott)
  • 200 gramm krémes mogyoróvaj
  • 200 gramm kristálycukor
  • 110 gramm barnacukor
  • 2 nagyobb tojás
  • 125 gramm finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 180 gramm fehércsoki
  • 60 gramm étcsoki, apró darabokra vágva
  • egy kevés nagy szemű tengeri só (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. Egy sütőbe helyezhető (például öntöttvas) serpenyőben olvasszuk fel a vajat, folyamatos kevergetés mellett hagyjuk kicsit megbarnulni, míg illatozni kezd.
  3. Vegyük le a tűzről, és forgassuk bele a mogyoróvajat és a kétféle cukrot. Hagyjuk kicsit kihűlni –úgy 10-15 perc alatt.
  4. Gőz felett olvasszuk meg a fehércsokit, majd adjuk azt is a keverékhez.
  5. Egy kisebb tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk a mogyoróvajas tésztához. Szórjuk bele a lisztet és a sütőport is.
  6. Adjuk a tésztához a csokidarabokat is, alaposan forgassuk össze.
  7. A tepsit helyezzük sütőbe, és 22-25 perc alatt süssük meg a süteményt. Akkor jó, ha a széleken már szilárd, de belül még lágy és krémes! Hagyjuk kicsit kihűlni, nagy szemű tengeri sóval megszórva tálaljuk.

Forrás: HalfBakedHarvest Fotó: GettyImages

Olvass tovább!