Ropogós falafelgolyók zöldfűszeres tahinivel

2021. április 02.
Csináltatok már házi falafelt? Érdemes kipróbálni, mert így garantált, hogy belül szaftos, kívül ropogós lesz, ráadásul különlegesebbé is tehetjük néhány extraalapanyaggal.

Igaz, hogy minden török büfében vehetünk magunknak falafelt, mégis jobban járunk, ha mi magunk készítjük el ezeket a csicseriborsós golyócskákat. Egyrészt azért, mert így kedvünk szerint alakíthatjuk az ízvilágot, másrészt azért, mert a belül puha, kívül ropogós friss falafelnél csak alig van jobb dolog a világon. Készítsük el hozzá ezt a fokhagymás, zöldfűszerekkel turbózott tahinis krémet is, hogy igazán közel-keleties legyen a hangulat.

recept-szezam-falafel-vega-tahini

Hozzávalók:

A tahini szószhoz:

  • 120 gramm tahini
  • 10 gramm friss koriander
  • 10 gramm friss petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. méz

A falafelhez:

  • 100 gramm apróra vágott brokkoli
  • 1 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve
  • 60 gramm finomliszt
  • 35 gramm szezámmag
  • 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 1 tk. őrölt kömény
  • 8 gramm friss koriander
  • só és bors
  • extraszűz olívaolaj
  • 180 gramm reszelt gouda sajt
  • 6 friss pita melegen
  • a tálaláshoz pácolt lilahagyma, saláta, és friss fűszernövények

Elkészítés:

  1. A fűszeres tahinihez az összes hozzávalót dobjuk egy turmixba, és 1/4 csésze vízzel keverjük krémesre. A kész mártást ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
  2. A falafelhez a brokkolit robotgépben aprítsuk egészen finomra, majd adjuk hozzá a csicseriborsót, a lisztet, a szezámmagot, a köményt, a koriandert és a petrezselymet – ízesítsük sóval és borssal. A robotgép segítségével készítsünk homogén masszát. Ha a keverék túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, a lényeg, hogy olyan állagot kapjunk, amiből könnyedén tudunk golyókat formázni.
  3. A megformázott falafelt előmelegített sütőben süssük aranybarnára néhány perc alatt. Ekkor vegyük ki, szórjuk meg őket reszelt sajttal, és tegyük vissza még 1-2 percre, míg a sajt megolvad.
  4. A falafelt tálaljuk friss salátával, meleg pitával, friss fűszernövényekkel megszórva, és persze a zöld fokhagymás tahini kíséretében!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images

Olvass tovább