100 órás brownie: Valentin-napra még elkészül

2021. február 03.
Nem véletlenül kapta azt a nevet ez a sütemény, hogy 100 órás brownie. Tényleg sokáig tart az elkészítése, ám a végeredmény minden másodpercét megéri a hosszú procedúrának.

Ha szeretnénk megmutatni valódi odaadásunkat párunknak Valentin-nap alkalmából (vagy bármikor máskor), a 100 órás brownie tökéletes recept erre. Alvin Zhou csokoládés süteménye gazdag, édes, minden érzékünkre hatással van, és amilyen sok időt igényel az elkészítése, olyan finom.

100-oras-brownie-valentin-nap

A brownie-ban lévő barna vaj karamelles aromát ad a desszertnek, a kávé pedig szinte érzéki magasságokba emeli az ízhatást. A csokoládédarabok olvadós kényeztetést adnak minden harapásnál, a roppanós finomságról a tetején nem is beszélve.

A sütemény neve nem túloz, valóban 100 órára van szükség ahhoz, hogy elkészüljön. A jó hír azonban az, hogy ténylegesen nem kell ennyi ideig foglalkoznunk vele, csupán a keveréket kell három napig pihentetni a hűtőszekrényben. Tehát a teendőnk összesen annyi, hogy elkészítsük a tésztát, majd a 100 óra leteltével betegyük a sütőbe. 

Ahogy a szerelemben, a legnehezebb rész a 100 órás brownie esetében is a várakozás, ám végül miénk lehet a megérdemelt jutalom: a hihetetlenül finom sütemény és szerelmünk elismerő szavai. 

Hozzávalók:

225 gramm vaj
1-1 evőkanál őröt kávé
30 gramm kávé jégkockának lefagyasztva
4 tojás
15 gramm vaníliás cukor
250 gramm cukor
45 gramm kakaópor
8 gramm tengeri só
225 gramm 75 százalékos étcsokoládé, olvasztva (ha extrán olvadós állagra vágyunk, felét cseréljük le tejcsokoládéra)
215 gramm liszt
100 gramm tejcsokoládé, felaprítva
100 gramm 75 százalékos étcsokoládé, felaprítva
150 gramm 75 százalékos étcsokoládé, felaprítva a tetejére

Elkészítése:

1. Olvasszuk és karamellizáljuk a vajat egy serpenyőben alacsony hőfokon a tűzhelyen.
2. Ha barna a vaj, vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá egy kanálnyi őrölt kávét, keverjük, míg illatos nem lesz.
3. Adjunk hozzá egy kávé jégkockát a még meleg vajhoz, ez kissé buborékozhat. Míg olvad, keverjük, majd tegyük félre a serpenyőt.
4. Törjük fel a tojásokat egy tálba. Habverővel keverjük hozzá a vaníliás cukort és a cukrot.
5. Szitáljuk bele a kakaóport, egy evőkanál őrölt kávét, sót és a cukros keveréket. Keverjük, míg sima nem lesz, majd ezután öntsük hozzá a vajas keveréket.
6. Olvasszuk meg a csokoládét, majd adjuk az olvadt csokoládét a tésztához. Keverjük össze.
7. Szitáljuk a lisztet a tésztához, keverjük simára.
8. Adjuk hozzá a felaprított csokoládét is a tésztához, majd fedjük le, ha elkevertük.
9. Tegyünk egy 22×33 centiméteres sütőformába sütőpapírt, ha vastagabb brownie-t szeretnénk, használhatunk kisebb formát. Terítsük szét a tésztát. A tetejét szórjuk meg a maradék étcsokival. Fedjük le műanyag fóliával.
10. Tegyük három napra a hűtőszekrénybe a tésztát.
11. Vegyük ki a brownie-t a hűtőből, és melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Süssük harminc percig, ha nagyobb, 45 percig, ha kisebb formát használtunk.
12. Ha kész, fedjük le fóliával a brownie-t. Tegyük harminc percre a fagyasztóba a süteményt, majd ezután még 24 órára a hűtőbe.
13. Tálalás előtt 5-10 percre tegyük a szeleteket 200 fokra előmelegített sütőbe, ám hidegen is roppant finom, ha valaki nem forrón szereti.

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash

Olvastad már?