Végre itt a saliszezon – isteni magyar borokkal dobhatjuk fel őket igazán!

2021. április 13.
A téli hónapok után tavasszal már ki vagyunk éhezve mindenféle friss zöldségre, és ahogy a március átfordul áprilisba, egyre több helyi alapanyag áll rendelkezésre. Ha termelőket is felvonultató piacon tudunk vásárolni, szerencsések vagyunk, de egy felkészült zöldségestől is tájékozódhatunk az árui származásáról. Most tavaszi salátákhoz ajánlunk könnyed, illatos fehérborokat.

Ahogy szárba szökken a tavasz, egyre szélesebb zöldségkínálatból válogathatunk. Az új évszak nyitányát sokaknak a medvehagyma jelenti. Ehhez az enyhén pikáns, fokhagymához hasonló ízű zöldhöz már egyre több helyen juthatunk hozzá, ahogy lassan kanonizálják az élelmiszerüzletek is a tavasz kezdetén. A medvehagymával süthetünk, ízesíthetünk szendvicseket, tésztákat, de természetesen egy tavaszi salátához is remekül passzol.

Milyen alapanyagok kerülhetnek még a szezonális salátánkba? A sor hosszú, és nem is kell teljességre törekednünk. Válasszunk ki belőle két-három alapanyagot, és ezeket kombinálhatjuk más hozzávalókkal és egy frissítően citrusos, olajos vagy épp joghurtos öntettel.

Ha valakinek a legtöbbször fűszerként használt medvehagyma túl erős, válasszon ízesítésként más zöldfűszert. Ott van például a bazsalikom, a snidling vagy a petrezselyem. A friss karalábé és retek harsogóan friss zamatokkal gazdagítja az összképet, míg a sárgarépa vagy a zöldborsó édes tónust hoz. A zöld levelek szintén kihagyhatatlanok – ott a római saláta, a spenót és a sóska, amelyek szintén remekül hasznosíthatóak. Amit pedig semmiképp sem érdemes kihagyni, ahogy beindul a szezon, az az egyik legtavasziasabb zöldség: a spárga. Párolhatjuk a klasszikus eljárás szerint, de a zöld verziónak remekül áll a párperces olívaolajos serpenyőben történő pirítás is. A lehetséges kombinációk száma szinte végtelen. Most következzen hozzájuk néhány borajánlat!

magyar-bor-sali

Bolyki Királyleányka 2020

Bár az Egri borvidék fehérszőlőfajta-kínálata kifejezetten sokszínű, és így nehéz belőle egyet kiemelni, a királyleányka biztosan ott van a regionális kedvencek között. Az erdélyi származású fajta a kövérszőlő és a leányka természetes körülmények között, nem kutatóintézetben létrejött utóda – vagy mondhatjuk úgy is, szerelemgyermeke. Bolyki Jani egy kifejezetten jóleső bort készített belőle, hála kiegyensúlyozottságának. Épp annyi virágos illattal, ami barátságossá teszi, és épp annyi kerekséggel, amitől jól fogyaszthatóvá válik.

bolyki_kiralyleanyka_

Nagygombos Illatos Fehér 2020

A Mátrai borvidéken dolgozó Barta Anna elsősorban a rozék készítésére fókuszál, több típust, stílust is palackba töltve közülük. Ezek mellett azonban minden évben elkészít egy fehérbort is, egy könnyed, üde házasítást. Nevéhez hűen a pohárba szagolva először a fehér virágos jegyeket érezzük, de a több szőlőfajta felhasználásának köszönhetően ennyire nem egyszerű a kép, mert gyümölcsös illatok is érkeznek mellé. A korty az élénk savaknak köszönhetően kifejezetten üdének, frissítőnek hat, így jól illik majd a tavaszi salátákhoz. Fogyaszthatjuk önmagában vagy fröccsként.

nagygombos-illatos-feher-2019

Benedek Irsai Olivér 2020

Az ugyancsak a Mátrában dolgozó Benedek Péter különösen nagy hangsúlyt fektet az évjáratról évjáratra visszatérő, megbízható minőségre. Borai magabiztosan hozzák azt, amit az adott típustól elvárunk borkedvelőként. Az Irsai illata is tobzódik a parfümös jegyektől, igazi virágfelhővel tölti meg a poharat. A korty könnyed, visszafogott alkoholtartalommal, a szerkezetbe beépülő, mértéktartó savérzettel és az illattal párhuzamos aromákkal. A lecsengésben érezhető kis bitteres vonal pedig kifejezetten alkalmassá teszi az étkezések indítására, az étvágy felkeltésére.

benedek_irsai_oliver_cmyk_highres

Fotó: Getty Images

Hiszünk abban, hogy a tudatos borkóstolás nem mennyiségi, hanem minőségi élményt eredményez, ezért arra kérünk, hogy tarts mértéket!

És ezt már olvastad? 


Kapcsolódó