Tavaszi kecskesajtos-spárgás tarte

2021. április 29.
Egy igazi tavaszi tarte-ot mutatunk, amiben a krémes kecskesajt a szezon sztárzöldségével, a roppanós spárgával párosul!

Végre itt a spárgaszezon, ilyenkor érdemes lehet hetente többször is spárgát enni, utána úgyis egész évben hiányozni fog ez a roppanós, karakteres ízű zöld csoda. A spárgában az a legfantasztikusabb, hogy nem kell mellé sok fakszni: vajon párolva egy tökéletes hatperces tojással, vagy valami finom mártással is tökéletes, de készülhet belőle tavaszi saláta, tészta vagy rizottó is.  A spárga annyira jó, hogy leveles tésztát sem szégyen használni hozzá – így készülhet el például az alábbi tarte is, amiben a spárgát krémes kecskesajt egészíti ki. Egyszerű, mégis nagyszerű recept, amivel tényleg iszonyú egyszerűen, percek alatt tudunk látványos, villantós fogást készíteni.

recept-sparga-kecskesajt-tarte

Hozzávalók:

  • 100 gramm kecskesajt szobahőmérsékleten
  • 1 nagyobb tojás enyhén felverve
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma reszelve
  • 1/2 ek. frissen reszelt citromhéj
  • só és bors
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • 200 gramm tejföl
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 csokor vékony zöldspárga
  • extraszűz olívaolaj
  • 2 ek. reszelt parmezán + kb. 120 gramm hámozóval nagyobb forgácsokra vágott parmezán

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra- Egy közepes tálban egy fakanál segítségével keverjük össze a kecskesajtot a tojással, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a citromhéjat, végül ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Kézi habverővel forgassuk bele a tejfölt is, keverjük simára.
  2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát, és fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe. Egy éles késsel vágjuk be a tésztát a téglalap széleinél, a peremtől kb. 2-3 centire, hogy keretet hozzunk létre.
  3. Az így létrejött belső téglalap felületén oszlassuk el a kecskesajtos krémet. A spárgának vágjuk le a fás részeit, és rendezzük el őket sorban a tésztán. Óvatosan kenjük át őket olívaolajjal, szórjuk meg egy kevés sóval és a reszelt parmezánnal.
  4. Süssük a tarte-ot 25-30 percig, míg a leveles tészta megduzzad és aranybarna lesz. Tálaljuk friss parmezánforgácsokkal, extra olajjal meglocsolva és frissen őrölt borssal!

Forrás: NYTimes Cooking Fotó: Getty Images

Olvass tovább!