Végre itt a spárgaszezon, ilyenkor érdemes lehet hetente többször is spárgát enni, utána úgyis egész évben hiányozni fog ez a roppanós, karakteres ízű zöld csoda. A spárgában az a legfantasztikusabb, hogy nem kell mellé sok fakszni: vajon párolva egy tökéletes hatperces tojással, vagy valami finom mártással is tökéletes, de készülhet belőle tavaszi saláta, tészta vagy rizottó is. A spárga annyira jó, hogy leveles tésztát sem szégyen használni hozzá – így készülhet el például az alábbi tarte is, amiben a spárgát krémes kecskesajt egészíti ki. Egyszerű, mégis nagyszerű recept, amivel tényleg iszonyú egyszerűen, percek alatt tudunk látványos, villantós fogást készíteni.
Hozzávalók:
- 100 gramm kecskesajt szobahőmérsékleten
- 1 nagyobb tojás enyhén felverve
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma reszelve
- 1/2 ek. frissen reszelt citromhéj
- só és bors
- egy csipet őrölt szerecsendió
- 200 gramm tejföl
- 1 csomag leveles tészta
- 1 csokor vékony zöldspárga
- extraszűz olívaolaj
- 2 ek. reszelt parmezán + kb. 120 gramm hámozóval nagyobb forgácsokra vágott parmezán
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra- Egy közepes tálban egy fakanál segítségével keverjük össze a kecskesajtot a tojással, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a citromhéjat, végül ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Kézi habverővel forgassuk bele a tejfölt is, keverjük simára.
- Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a leveles tésztát, és fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe. Egy éles késsel vágjuk be a tésztát a téglalap széleinél, a peremtől kb. 2-3 centire, hogy keretet hozzunk létre.
- Az így létrejött belső téglalap felületén oszlassuk el a kecskesajtos krémet. A spárgának vágjuk le a fás részeit, és rendezzük el őket sorban a tésztán. Óvatosan kenjük át őket olívaolajjal, szórjuk meg egy kevés sóval és a reszelt parmezánnal.
- Süssük a tarte-ot 25-30 percig, míg a leveles tészta megduzzad és aranybarna lesz. Tálaljuk friss parmezánforgácsokkal, extra olajjal meglocsolva és frissen őrölt borssal!
Forrás: NYTimes Cooking Fotó: Getty Images