Pórés krumplileves frissítő gremolátával

2021. április 22. |

Egy isteni, laktató, mégis könnyed levest mutatunk, amit izgalmas, sült fűszerekkel készített gremolata tesz igazán karakteressé!

A gremolata tulajdonképpen apróra vágott, friss fűszerekből készített üdítő, koncentrált keverék, amivel sült húsokat, de akár leveseket is feldobhatunk. Ez az olasz specialitás alapból is igazi ízbomba, de még karakteresebb lehet, ha néhány fűszert kicsit megpirítunk hozzá – az alábbi receptben is ez történik a friss zsályával, rozmaringgal és kakukkfűvel, majd az illatos, sült fűszerkeverékhez jó adag friss petrezselyem és citromhéj is kerül. Tökéletesen illik a gazdag, póréhagymás krumplileveshez, amit langyosan, de akár hidegen is fogyaszthatunk könnyed tavaszi ebédnek vagy vacsorának!

porehagyma-krumpli-leves-gremolata-recept

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb citrom
  • 7 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 csésze friss zsályalevél
  • 1/2 csésze friss rozmaring
  • 10 szál friss kakukkfű
  • extraszűz olívaolaj
  • 1/3 csésze kapribogyó
  • 1 nagyobb csokor petrezselyem
  • 6-8 szál kisebb/közepes póréhagyma
  • 3 szál szárzeller
  • 500 gramm újkrumpli
  • 2 liter zöldség alaplé
  • 1/2 csésze zsíros tejszín

Elkészítés:

  1. Reszeljük le egy citrom héját, és vágjunk apróra két gerezd fokhagymát, keverjük össze őket!
  2. Bő extraszűz olívaolajban néhány perc alatt süssük meg a fűszereket (kivéve a petrezselymet) – dolgozzunk fűszerenként adagokban, majd ha kicsit megpirultak a fűszernövények, csöpögtessük le őket, és helyezzük el őket egy sütőpapírral bélelt tepsire!
  3. A kapribogyókat is pirítsuk kicsit le az olajban, majd szedjük ki a tepsibe. A petrezselymet vágjuk apróra, és adjuk a reszelt citromos-fokhagymás keverékhez. Vágjuk apróra a sült rozmaringot, zsályát és kakukkfüvet is, és ezeket is keverjük a tálba – ezzel el is készült a gremolátánk!
  4. A póréhagymát alaposan mossuk meg, vágjuk le a sötétzöld részét, és a maradékot vágjuk vékony karikákra! Szeleteljük fel a maradék 5 fokhagymát és a zellert is!
  5. Az újkrumplit alaposan mossuk meg, és vágjuk vékony szeletekre (nem kell meghámozni).
  6. Egy nagyobb lábosban hevítsünk olajat, és dobjuk rá a póréhagymát, a fokhagymát és a zellert! Fedő alatt puhítsuk a zöldségeket, de ne főzzük túl őket – körülbelül 5 perc elegendő. Ha kellően puha minden, vegyük ki őket.
  7. A krumplit dobjuk a pórés keverék helyére, és öntsük fel 2 liter alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és főzzük meg a krumplikat! Ha a krumpli puha, keverjük vissza a fokhagymás-zelleres póréhagymát, majd krémesítsük a levest egy kevés tejszínnel!
  8. Jó adag gremolátával tálaljuk!

Forrás: BonAppetit Fotó: GettyImages

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve