Kipróbáltuk: vegán mézet készítettünk pitypangból

2021. május 01.
A pitypangból készült „hamis méz” elkészítése egyszerű és klassz konyhai elfoglaltság, nemcsak a kíváncsiaknak, hanem a vegánoknak is, hiszen kizárólag növényi eredetű összetevőkből áll.

A gyermekláncfűméz elkészítésébe nem kell annyi munkát fektetni, mint amennyit a szorgos méhecskék fordítanak az igazi méz előállítására, a végeredmény mégis megszólalásig hasonlít rá. A pitypangméz elkészítéséhez mindössze négy egyszerű hozzávalóra van szükség, melyek közül a legfontosabb a frissen gyűjtött pitypang.

pitypang gyermeklancfu mez vegan recept

A pitypangméz valójában egy sűrűre főzött ízletes szirup, ami tökéletes helyettesítője lehet a valódi méznek – a színe és az állaga mellett még a zamata is egészen közel áll az igazihoz!

Így használd a pitypangmézet:

  • Akárcsak az igazi mézet, ezt is eheted pirítóssal 
  • Édesíthetsz vele hideg és meleg italokat
  • Használhatod sütéshez és tortakrémek ízesítéséhez
  • Főzéshez is jól jön, ha találsz egy izgalmas mézes receptet
  • Egyéb konyhai műveletek során helyettesítheted vele a mézet

A legfontosabb, hogy az otthon készült pitypangmézhez lehetőleg tiszta helyről származó virágokat szedj, mi is gondosan ügyeltünk arra, hogy forgalmas autóutaktól távol gyűjtsük be a gyermekláncfüvet, a reggeli órákban, amikor szépen kinyíltak. 

Hozzávalók:

  • 4 bögre friss pitypangvirág
  • 3 bögre víz
  • 3 kezeletlen héjú citrom
  • 2 bögre nádcukor

Így készítettük:

  1. A frissen szedett pitypangot 10 percre hideg vízbe áztattuk, majd alaposan leöblítettük. 
  2. Leszedegettük a virágról a szirmokat alulról összetartó zöld részt, majd egy sűrű szűrőbe téve ismét átmostuk hideg vízzel.
  3. Egy edénybe öntöttük a vizet, beleszórtuk a virágokat, és közepes lángon lefedve melegíteni kezdtük. Amikor elérte a forráspontot, alacsonyabb hőfokra váltottunk, és 30 percen keresztül hagytuk forrni a pitypangot, időnként megkeverve.
  4. Félrehúztuk a tűzhelyről, és letakarva hagytuk állni egy éjszakán keresztül. 

gyermeklancfu pitypang mez vegan recept

  1. Másnap reggel leszűrtük a gyermekláncfűfőzetet, a virágokból alaposan kinyomkodtuk a vizet. 
  2. A mézalapot visszatettük a tűzhelyre, és alacsony lángon ismét főzni kezdtük. Hozzáadtuk a cukrot és a citrom frissen facsart levét, majd gyakori kevergetés mellett addig főztük, míg el nem érte a kedvünkre való állagot. (Nálunk ehhez két órára volt szükség.) 
  3. Miután elkészült, lefedve hagytuk langyosra hűlni, majd csatos üvegbe töltöttük. Az elkövetkező hetekben a hűtőben tároljuk.

Ha ennél kevésbé macerásabb elkészítésre vágysz, ez a videó neked készült!

Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?