Kipróbáltuk: vegán mézet készítettünk pitypangból

2021. május 01. |

A pitypangból készült „hamis méz” elkészítése egyszerű és klassz konyhai elfoglaltság, nemcsak a kíváncsiaknak, hanem a vegánoknak is, hiszen kizárólag növényi eredetű összetevőkből áll.

A gyermekláncfűméz elkészítésébe nem kell annyi munkát fektetni, mint amennyit a szorgos méhecskék fordítanak az igazi méz előállítására, a végeredmény mégis megszólalásig hasonlít rá. A pitypangméz elkészítéséhez mindössze négy egyszerű hozzávalóra van szükség, melyek közül a legfontosabb a frissen gyűjtött pitypang.

pitypang gyermeklancfu mez vegan recept

A pitypangméz valójában egy sűrűre főzött ízletes szirup, ami tökéletes helyettesítője lehet a valódi méznek – a színe és az állaga mellett még a zamata is egészen közel áll az igazihoz!

Így használd a pitypangmézet:

  • Akárcsak az igazi mézet, ezt is eheted pirítóssal 
  • Édesíthetsz vele hideg és meleg italokat
  • Használhatod sütéshez és tortakrémek ízesítéséhez
  • Főzéshez is jól jön, ha találsz egy izgalmas mézes receptet
  • Egyéb konyhai műveletek során helyettesítheted vele a mézet

A legfontosabb, hogy az otthon készült pitypangmézhez lehetőleg tiszta helyről származó virágokat szedj, mi is gondosan ügyeltünk arra, hogy forgalmas autóutaktól távol gyűjtsük be a gyermekláncfüvet, a reggeli órákban, amikor szépen kinyíltak. 

Hozzávalók:

  • 4 bögre friss pitypangvirág
  • 3 bögre víz
  • 3 kezeletlen héjú citrom
  • 2 bögre nádcukor

Így készítettük:

  1. A frissen szedett pitypangot 10 percre hideg vízbe áztattuk, majd alaposan leöblítettük. 
  2. Leszedegettük a virágról a szirmokat alulról összetartó zöld részt, majd egy sűrű szűrőbe téve ismét átmostuk hideg vízzel.
  3. Egy edénybe öntöttük a vizet, beleszórtuk a virágokat, és közepes lángon lefedve melegíteni kezdtük. Amikor elérte a forráspontot, alacsonyabb hőfokra váltottunk, és 30 percen keresztül hagytuk forrni a pitypangot, időnként megkeverve.
  4. Félrehúztuk a tűzhelyről, és letakarva hagytuk állni egy éjszakán keresztül. 

gyermeklancfu pitypang mez vegan recept

  1. Másnap reggel leszűrtük a gyermekláncfűfőzetet, a virágokból alaposan kinyomkodtuk a vizet. 
  2. A mézalapot visszatettük a tűzhelyre, és alacsony lángon ismét főzni kezdtük. Hozzáadtuk a cukrot és a citrom frissen facsart levét, majd gyakori kevergetés mellett addig főztük, míg el nem érte a kedvünkre való állagot. (Nálunk ehhez két órára volt szükség.) 
  3. Miután elkészült, lefedve hagytuk langyosra hűlni, majd csatos üvegbe töltöttük. Az elkövetkező hetekben a hűtőben tároljuk.

Ha ennél kevésbé macerásabb elkészítésre vágysz, ez a videó neked készült!

Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?

5 szépítő titok, amiért a mézet szeretheted

5 szépítő titok, amiért a mézet szeretheted

Az aranyló csodaszer a szépségmárkák egyik kedvenc alapanyagának számít, nem véletlenül. Természetes gyógyító hatásai közé tartoznak antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai is.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Bőrszépítő barackos smoothie barack

Bőrszépítő barackos smoothie