Gazdag tepsis nachos kétféle salsával

2021. május 06.
Ezt a tepsiben sült, gazdagon rakott, olvadt sajtos csodát szigorúan kézzel és áhítatos mosollyal kell enni.

A tortilla chipset nemcsak szószokba mártogatva lehet enni, hanem úgy is, hogy minden jóval megtöltött „rakottast” készítünk belőle. Ezekben a tepsiben sült nachostálakban a ropogós chipset többnyire ugyanazok – a mexikói konyhából ismert – hozzávalók kísérik: avokádó, fekete bab, koriander, csípős jalapeno paprika, és gyakran valamilyen darált hús is kerül melléjük. Az alábbi recept egy kicsit kifinomultabb a klasszikus mozis összeállításnál, ugyanis kétféle izgalmas salsa kerül a chipshez, ugyanakkor a végén jó adag reszelt sajt garantálja, hogy ez is ugyanolyan bűnös comfort food legyen. A kész ételt úgy érdemes fogyasztani, hogy a kilógó chipscsücskökben megkapaszkodva kihúzzuk a sajtos-töltelékes tortilladarabkákat, így még az evés is szuper (közösségi) élmény lesz.

recept-nachos-tepsi-salsa-mexikoi

Hozzávalók:

A pico de gallóhoz:

  • 3 szilvaparadicsom, apróra vágva
  • 1/2 fej lilahagyma, apróra vágva
  • 1 jalapeno, apróra vágva
  • 1 ek. fehérborecet
  • só és bors
  • 1/2 csésze apróra vágott, friss koriander
  • 1 ek. friss oreganó

A babpüréhez:

  • 1 ek. olaj
  • 1/2 fej lilahagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1 jalapeno, apróra vágva
  • 1 konzerv fekete bab, átmosva
  • 2 ek. friss lime-lé
  • só és bors

Az avokádós salsához:

  • 1 csésze tomatillo (mexikói földicseresznye)
  • 1 érett avokádó, apróra vágva
  • 1/2 csésze friss koriander, apróra vágva
  • 1 jalapeno, apróra vágva
  • 1 ek. friss lime-lé
  • só és bors

A nachos összeállításához:

  • 180 gramm jó minőségű tortilla chips
  • 1 csésze reszelt cheddar sajt
  • 1 csésze reszelt Monterey Jack sajt
  • 1 jalapeno, apróra vágva
  • hideg tejföl

Elkészítés:

  1. A pico de gallóhoz keverjük össze az apróra vágott paradicsomot, a hagymát, a jalapenót és az ecetet egy közepes tálban. Ízesítsük sóval és borssal, és hagyjuk legalább 1 órát pihenni. Csak frissen keverjük bele a fűszereket!
  2. A babpüréhez közepes lángon hevítsünk olajat. Dobjuk rá a hagymát, a fokhagymát és a jalapenot, hagyjuk, hogy kicsit megpuhuljanak, nagyjából 3 perc alatt. A hagymás keveréket, a babot és a lime-levet öntsük robotgépbe, és adjunk hozzá 1/4 csésze vizet. Ízesítsük sóval és borssal, és készítsünk homogén pürét belőle.
  3. Az avokádós salsához a hozzávalókat dobjuk robotgépbe, ízesítsük sóval és borssal, és készítsünk egynemű krémet.
  4. Összeállítás: a sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tortilla chips felét rendezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Halmozzuk rá a babos keverék felét, aztán fele adagot a kétféle sajtból. Rétegezzük tovább, majd 5 perc alatt süssük meg, míg a sajt megolvad. Ha kész, halmozzuk rá a kétféle salsát is, tálaljuk friss tejföllel, extra jalapenóval!

Forrás: BonAppetit Fotó: Getty Images

Olvass tovább!