Retket általában csak úgy magában rágcsálunk a hideg vacsorához, meg a húsvéti sonka mellé kötelező (és kompenzáló) zöldségköretként. Ez pedig valójában merénylet a retekkel szemben, ami a tavasz egyik legizgalmasabb, legpikánsabb zöldsége. Csodás hármast alkotnak például a zöldborsóval és a másik tavaszi sztárral, a spárgával, a leveléből isteni pesztó készülhet, de az alábbi recept azt is bebizonyítja, hogy magában is megállja a helyét – persze ehhez egy izgalmas öntet is kell!
Hozzávalók:
- 350 gramm szép friss retek
- só és bors
- 6 szál újhagyma
- 2 ek. fehér borecet
- 1 ek. tormakrém
- 2 tk. dijoni mustár
- 1/4 csésze + 3 ek. olívaolaj
- 1 ek. citromlé
- 2 csirkemellfilé
Elkészítés:
- A retkek tetejét vágjuk le, vágjuk őket negyedekre, és dobjuk őket egy nagy tálba. Sózzuk, borsozzuk.
- Az újhagymák végét vágjuk le, majd vágjuk vékony karikákra őket, és dobjuk a retkek mellé.
- Egy kisebb tálban keverjük össze az ecetet, a tormát és a dijoni mustárt, adjuk hozzá a citromlevet és az olajat. Az elkészült vinaigrette-et sózzuk és borsozzuk.
- A vinaigrette felét öntsük a reteksalátára, a maradékot tegyük félre.
- A csirkemelleket kicsit klopfoljuk ki két sütőpapír között, mindkét felét ízesítsük sóval és borssal. Egy serpenyőben hevítsünk 3 evőkanál olívaolajat, és süssük meg rajta a hússzeleteket.
- A tálaláshoz a maradék vinaigrette-et oszlassuk el két tányéron, majd helyezzünk rájuk 1-1 sült húst. Halmozzuk mellé a friss, ropogós reteksalátát. Ha laktatóbbá akarjuk tenni, kínáljunk mellé pirított fokhagymás bagettet!
Forrás: BonAppetit Fotó: GettyImages