Hol roppantsuk el a spárga szárát, és mit csináljunk a fás maradékkal?

2020. május 17.
A karanténidőszakban minden héten szombaton 17 órakor Instagram-élőzünk a hazai ökomozgalmak egy-egy képviselőjével. Szombaton, a live rovat harmadik részében a Felelős Gasztrohős munkatársával, Szabó Eszterrel beszélgettünk. A rovat sajátossága, hogy minden élőt egy-egy praktikus gyakorlati tippel zárjuk, most például spárgafeldolgozáshoz mutatunk két trükköt.

Nyakunkon a spárgaszezon: imádjuk salátában, sülve, levesként – szinte bármilyen formában, de nagyon bosszantó, amikor a gyönyörű, friss spárgának akár a fele is a komposztra kell, hogy kerüljön a fás végek miatt. Legtöbbünk csak „szemre” elvágja valahol a spárgát, majd a kész ételben szembesül azzal, hogy jól vagy rosszul döntött. Azonban ha megfogjuk a spárgát a két végénél, és egyszerűen eltörjük vágás helyett, akkor magától ott fog eltörni, ahol a fás rész a frissel találkozik.

A fás végek sem kell, hogy egyenesen a komposztban landoljanak, ugyanis nagyon finom alaplevet főzhetünk belőle más gyökérzöldségek, zöldséghéjak, fűszernövények hozzáadásával. Miután kifőttek az ízek, szűrjük le a főzetet, és így dobjuk a komposztra a maradékokat. Az alaplevet tésztaételekhez, krémlevesekhez vagy öntetekhez is felhasználhatjuk. Ha éppen nincs szükségünk annyi alaplére, amennyi kijött a maradékokból, akkor kisebb porciókra osztva a mélyhűtőben tárolhatjuk. Akár jégkockatartóba is adagolhatjuk, így egyszerűbb kivenni az alapléből annyit, amennyire éppen szükség van.

Több ökotartalomért kattints IDE!

Fotó: Getty Images