Hol roppantsuk el a spárga szárát, és mit csináljunk a fás maradékkal?

2020. május 17. |

A karanténidőszakban minden héten szombaton 17 órakor Instagram-élőzünk a hazai ökomozgalmak egy-egy képviselőjével. Szombaton, a live rovat harmadik részében a Felelős Gasztrohős munkatársával, Szabó Eszterrel beszélgettünk. A rovat sajátossága, hogy minden élőt egy-egy praktikus gyakorlati tippel zárjuk, most például spárgafeldolgozáshoz mutatunk két trükköt.

Nyakunkon a spárgaszezon: imádjuk salátában, sülve, levesként – szinte bármilyen formában, de nagyon bosszantó, amikor a gyönyörű, friss spárgának akár a fele is a komposztra kell, hogy kerüljön a fás végek miatt. Legtöbbünk csak „szemre” elvágja valahol a spárgát, majd a kész ételben szembesül azzal, hogy jól vagy rosszul döntött. Azonban ha megfogjuk a spárgát a két végénél, és egyszerűen eltörjük vágás helyett, akkor magától ott fog eltörni, ahol a fás rész a frissel találkozik.

A fás végek sem kell, hogy egyenesen a komposztban landoljanak, ugyanis nagyon finom alaplevet főzhetünk belőle más gyökérzöldségek, zöldséghéjak, fűszernövények hozzáadásával. Miután kifőttek az ízek, szűrjük le a főzetet, és így dobjuk a komposztra a maradékokat. Az alaplevet tésztaételekhez, krémlevesekhez vagy öntetekhez is felhasználhatjuk. Ha éppen nincs szükségünk annyi alaplére, amennyi kijött a maradékokból, akkor kisebb porciókra osztva a mélyhűtőben tárolhatjuk. Akár jégkockatartóba is adagolhatjuk, így egyszerűbb kivenni az alapléből annyit, amennyire éppen szükség van.

Több ökotartalomért kattints IDE!

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz balaton

Tapasokkal és mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve