Nyakunkon a fagyiszezon, és ha nem akarunk (tudunk) elmenni egy fagyizóba egy kis hűsítő nyalánkságért, akkor a házi zsömle után érdemes belevetni magunkat az otthoni fagyikehely-készítés világába is! Persze a totális élvezethez nem árt, ha a könnyed házi fagyi mellett van kéznél friss gyümölcs, csokireszelék és valamilyen kényeztető öntet is. Most erre az utóbbira mutatok könnyen, gyorsan elkészíthető, ráadásul vegán receptet! Íme az én mennyei vegán karamellöntetem!
Készítsd otthon a fűsítő finomságokat!
A téli süteménysütés és a tavaszi kalácsdagasztás után végre elérkezett a hűsítő desszertek ideje, és ezzel búcsút mondhatunk egy időre a sütőnek. Egyre több a friss gyümölcs, amiből készíthetünk sütés nélküli tortákat, fagyikat, limonádékat és szörpöket.
Szerencsére a házi fagyi készítése sem túl bonyolult, ráadásul ha valamilyen diétát tartunk, akkor pontosan tudjuk, hogy mi került bele, és mi maradt ki. Ha biztosra akarunk menni, és a kalórián is próbálunk egy kicsit fogni, akkor érdemes teljesen gyümölcsalapú, akár fagyasztást sem igénylő gyümölcsös házi fagyikat készíteni.
Ha a fagyival megvagyunk, akkor öntetet vagy szószt is készíthetünk hozzá házilag. Az egyik legnépszerűbb öntetet a karamell, amelynek a klasszikus sós verziója után most jöjjön a vegán változat, amit a fagyi mellett, jegeskávé készítésekor is remekül lehet használni.
Vegán karamellöntet házilag
Az elkészítése nem igényel sem túl sok gyakorlatot, sem túl sok időt, mindennel együtt kb. 10 perc alatt készen is lehetsz vele, így azon túl, hogy pénzt is spórolsz, megkíméled magad egy csomó mesterséges adaléktól is, amelyekből van bőven a bolti verziók többségében.
Éppen azért, mert nem teszünk bele semmilyen tartósítószert, maximum 2 hétig tudod a hűtőben tárolni. A mennyiség kb. ennyi időre elég is (persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjátok 🙂 )
Vegán karamellöntet hozzávalók:
- 45 g barna cukor (lehet kókuszvirág cukor is!)
- 2 ek. víz
- 100 ml kókusztej (konzerv)
- 1 kk. vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítése:
- Egy kisebb, vastag aljú nemesacél edénybe beletesszük a vizet és a cukrot, elkeverjük és elkezdjük melegíteni.
- Amikor felforr és elkezd buborékozni, akkor alacsonyabbra kapcsoljuk a hőfokot, és kevergetés mellett kb. 4-5 percig forraljuk, hogy a víz mennyisége csökkenjen, a cukor pedig elkezdjen megkaramellizálódni. Akkor jó, amikor középen ha végighúzzuk a spatulát, csak lassan folyik vissza a cukorszirup.
- Ekkor húzzuk félre, és lassan, kevergetés mellett öntsük hozzá a sűrű kókusztejet. Vigyázzunk az esetleg felcsapódó karamellel, nehogy megégessen!
- Ha elelegyedett, akkor adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a sót, és forraljuk még kb. 5 percig kevergetve, addig, amíg elkezd megint sűrűsödni.
- Tegyük üvegbe, várjuk meg hogy kihűljön, és tároljuk hűtőben.
Tehetjük fagyira, kávéba, süteményre!
Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)