A panna cotta tökéletes nyári desszert, aminek az elkészítéséhez habtejszínre, tejre, vaníliarúdra, az általad megszokott édesítőre (cukorra vagy annak valamelyik helyettesítőjére) és zselatinra lesz szükséged, aminek a panna cotta a pudinghoz hasonló állagát köszönheti. A klasszikus panna cotta ízében a vaníliás tejszín dominál, de ezt feldobhatod bogyós gyümölcsökkel, barackkal vagy akár kávéval is. Az elkészítése nem tart tovább 10 percnél, csak győzd kivárni, míg a hűtőben pihen!
Klasszikus panna cotta gyümölcsöntettel
Hozzávalók:
- 500 ml habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb!)
- 100 ml tej
- 80 g cukor (vagy más, kedvedre való édesítő)
- 8 g zselatin (ha lapzselatint használsz, ez általában 4 lapnak felel meg)
- 1 rúd vanília
- 250 g bogyós gyümölcs
Így készül:
- Egy kis tálba hideg vizet engedünk, és beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
- Amíg a zselatin fürdőzik, a tejszínt és a tejet összekeverjük egy edényben, és kis lángon melegíteni kezdjük.
- A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő apró fekete magokat kikaparjuk, és a tejszínhez adjuk, majd a vaníliarudat is hozzátesszük (ez még finomabb ízt ad neki).
- Hozzáadjuk a cukrot, és egy kézi habverővel folyamatosan kevergetjük.
- Még azelőtt félrehúzzuk a tűzről, hogy forrni kezdene, és kiemeljük a vaníliarudat. A megpuhult zselatinlapokat kicsavarjuk, és a meleg tejszínbe tesszük.
- Jó alaposan kevergetjük, amíg a zselatin teljesen felolvad – ha úgy látjuk, hogy egy kis rásegítésre lenne szükség, alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, de továbbra is ügyelni kell arra, hogy ne forrjon fel!
- Ha a zselatin is szépen eloszlott a tejszínben, poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk (a muffinforma is tökéletesen megteszi!), és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
- A gyümölcsöntethez a bogyós gyümölcsök 3/4 részét pár evőkanál vízzel elkezdjük melegíteni egy edényben, majd ízlés szerint édesítjük. Ha felforrt, tovább kevergetjük, és ha teljesen sima öntetet szeretnénk, botmixerrel pürésítjük. A félretett gyümölcsökkel és ezzel az öntettel dekoráljuk a hűtőből kivett, formából kiborított panna cottát.
Kávés panna cotta
Hozzávalók:
- 500 ml habtejszín
- 120 ml frissen főzött kávé
- 80 g cukor
- 1 rúd vanília
- 8 g zselatin (ez általában 4 zselatinlapnak felel meg)
Így készül:
- A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, és félretesszük.
- Megfőzzük a kávét, és a tejszínnel valamint a cukorral együtt egy edénybe öntjük. Alacsony lángon melegíteni kezdjük.
- A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk, és a kávés tejszínhez adjuk. A vaníliarudat is beletesszük, és folyamatosan kevergetve jól felmelegítjük.
- Mielőtt felforr, félrehúzzuk a tűzről, és beletesszük a kicsavart zselatinlapokat. Kivesszük a vaníliarudat, és alaposan kevergetjük, amíg a zselatinlapok szépen feloldódnak. Ha kell, alacsony fokozaton visszatehetjük a tűzhelyre, de fontos, hogy folyamatosan kevergessük és ne forraljuk fel!
- Ha a zselatin felolvadt, pudingformákba vagy pohárba kanalazzuk, és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.
- A végeredmény így is tökéletes, de ha fokoznánk az élvezeteket, tehetünk a tetejére tejszínhabot, reszelt vagy olvasztott csokoládét is.
Barackos panna cotta
Hozzávalók:
- 500 ml habtejszín
- 300 g sárgabarack (a legjobb, ha puha és érett barackot használunk)
- 80 g cukor + 1 evőkanál a barackhoz
- 8 g zselatin (ez általában 4 db lapzselatinnak felel meg)
Így készül:
- Alaposan megmossuk a sárgabarackot, majd félbevágjuk és kimagozzuk. Kisebb darabokra vágjuk, majd kevés vízzel és 1 evőkanál cukorral főzni kezdjük.
- Ha kellően megpuhult a gyümölcs, botmixerrel pürésítjük és langyosra hűtjük.
- Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk, a tejszínt egy edénybe öntjük és édesítjük a cukorral.
- Alacsony lángon melegíteni kezdjük a tejszínt, de mielőtt felforr, levesszük a tűzhelyről.
- Beletesszük a kicsavart és lecsepegtetett zselatinlapokat, és alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük a barackpürét, és tovább kevergetjük.
- Ha szép egyenletes színt kap és az állaga is homogén, szilikonformákba vagy poharakba kanalazzuk, és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük. Friss barackkal és menta- vagy citromfű-levéllel díszíthetjük. Sőt, akár rozmaringgal is feldobhatjuk!
Fotó: Getty Images