Ne pazaroljuk el a vanília üres héját: főzzünk belőle levest

2021. március 24.
Egy gazdag, telt, krémes leves, amelyben a vanília édes aromája járja át a gomba földes ízét. Furcsának tűnhet ez a párosítás elsőre, pedig remekül működik!

Ha becsukjuk a szemünket, és a vaníliára gondolunk, valószínűleg mindenkinek csodás emlékek jutnak eszébe. Nem véletlenül szeretünk beleszagolni a vaníliarudakat tároló edénykékbe, vagy éppen a vaníliás cukorba, mielőtt a süteményhez kanalazunk belőle. 

vaníla-gomba-leves

Nagyon intenzív aromájú fűszer a vanília, illata és íze szinte azonnal átjárja az ételeket és italokat. Ha azonban egy recepthez csak a vaníliarúd kikapart magjait kell felhasználnunk, semmiképp se dobjuk ki az üres héját! Számos módja van annak, hogy kinyerjük az intenzív vaníliaaromát belőle: rummal és gyümölccsel a világ legjobb kompótját készíthetjük, tejjel és keleti fűszerekkel forralva a kávénkat vagy teánkat tehetjük még izgalmasabbá, de sütemények főzött krémjéhez is felhasználható. Továbbá kiszárítva és megőrölve bármilyen ételt ízesíthetünk vele, például a gombaleveset is.

Hozzávalók négy főre a vaníliás gombaleveshez

A vanília és a gomba különös párosnak hangzik elsőre, de az édes vaníliahéj tökéletes kiegészítője a földes gombának. Persze legyünk óvatosak, még az üres, szárított vaníliahéj is nagyon erőteljes ízélményt ad, így óvatosan adagoljuk az ételhez. A leves hűtőszekrényben akár öt napig is eláll, felmelegítve tálaljuk.

1 vöröshagyma apróra kockázva

1 evőkanál extraszűz olívaolaj

400 gramm erdei gomba, felkockázva

4 gerezd fokhagyma, felkockázva

fél teáskanál üres vaníliahéj (ha friss, finomra aprítva, ha szárított, őrölve)

2 ág friss kakukkfű

4 ág friss tárkony

1 babérlevél

1 répa, reszelve vagy aprítóban felaprítva

1 szárzeller, reszelve vagy aprítóban felaprítva

Egy vastag talpú lábost melegítsünk fel közepes lángon, majd fonnyasszuk meg benne a hagymát az olívaolajon öt perc alatt. Keverjük hozzá a gombát, pirítsuk 10 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük még két percig. Ezután adjuk hozzá a vaníliahéjat, a zöldfűszereket, a répát és a szárzellert, öntsünk rá egy liter vizet, és forraljuk fel. 

Ha felforrt, vegyük kisebbre a lángot, fedjük le, és főzzük gyöngyözve 25 percig. A végén turmixgéppel krémesítsük. Ha túl sűrű, némi vízzel hígíthatjuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd tálaljuk. 

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvastad már?