Ezért (v)egyél minél több epret az idei szezonban!

2021. június 09.
Itt a nyár, végre itt az idő, hogy minél több epret együnk – Bernáth Melinda, a Smarta blog szerzője azt is elmondja, miért érdemes!

Imádom az epret. És végre elkezdődött az igazi szezon! Már ehetjük a magyar, szabadföldi, nap érlelte ízletes epret! Azon túl, hogy nagyon sokféleképpen fel lehet használni, számtalan pozitív hatása is van a szervezetünkre. Ráadásuk alacsony a kalóriatartalma, így a tavaszi–nyári diétába is szépen be lehet illeszteni. De menjünk szépen sorba, hogy miért is tartozik az eper a kedvenc gyümölcseim közé minden formában, és hogyan tudjuk felhasználni.

5 tény, ami miatt fogyassz minél több epret

1. Magas az eper vitamin- és ásványianyag-tartalma

eper-limonade

Magas az eper antioxidánstartalma, nagyon jó C-vitamin-forrás, a gyümölcsök közül az egyik legmagasabb a mangántartalommal bír – fontos szerepe van többek között az anyagcserében. Ezek mellett kiemelhető a folsav-, kálium- és B6-vitamin-tartalma is. Az eperben lévő flavoinoidok segítenek a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében és a stressz leküzdésében.

TIPP: Dobj a vizedbe pár karika citromot, epret és bazsalikomot, amivel nemcsak a szomjadat tudod oltani, de egyszerűen juthatsz vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

2. Alacsony az eper kalóriatartalma

eper-spenot-salata

Az eperszezon és a bikiniszezon kezdete általában egybe esik, ezért nagyon jól beleilleszthető a strandszezonra való felkészülős diétába. 15 dkg eper kb. 43 kCal-t tartalmaz, így ezt még este is lehet nassolni, ha valami édeset kívánunk. Csak összehasonlítás végett, ha ugyan ennyi tejcsokit eszünk meg, azzal kb. 800 kCal-t tudunk pár perc alatt betolni. Azért nem mindegy, ugye? 🙂

TIPP: Ha már diéta, akkor az epret salátafeltétnek is bátran lehet használni. Nagyon jól harmonizál például a bébi spenóttal és pekán dióval.

3. Az eper remek alapanyag desszertekhez

sutes-nelkuli-epertorta

Ha már az alacsony kalóriatartalomnál járunk, akkor eperből villámgyors fitt fagyit is lehet készíteni, de ha kicsit több bűnözést is megengedünk magunknak, akkor percek alatt összedobhatunk joghurtos-epres házi fagyit is.

TIPP: Ha inkább tortát készítenénk az eperből, akkor a legegyszerűbb egy sütés nélküli epertorta-verziót választani.

4. Házi eperlekvár a legnagyobb kedvenc

eperlekvar

Pár éve rákaptam a saját készítésű eperlekvárra. Egyrészt jó kihívásnak tűnt, hogy vajon képes vagyok-e én is az eperlekvárfőzésre, illetve a bolti lekvárok nekem mindig is túl édesek voltak.

Idén már 12 kg epret használtam alapnak, mert az elmúlt években nemcsak kalácsra és palacsintában, de egyre többféle sütihez használom az eperlekvárt.

5. Fagyasszunk epret télre

eper-fagyasztas

3 éve beszereztem egy fagyasztószekrényt, és azóta nagyüzembe teszem el szezonban a gyümölcsöket és zöldségeket. Többek között az epernél sem mindegy, hogy télen, a világ másik felén leszedett ízetlen eperrel próbálkozunk – fontos, az eper nem utóérő gyümölcs, tehát ami zöldnek látszik vásárláskor, az zöld is marad – vagy a szezonban eltett fagyasztott eper kerül elő, amely remek alapja egy eperkrémlevesnek, vagy mehet bele például egy turmixba.

Most pedig jöjjön egy kis gyűjtemény a kedvenc epres ételeimből:

Vegán, sütés nélküli epertorta

Főzés nélküli hideg eperkrémleves

Epres spenótsaláta nem csak ínyenceknek!

Mazsolás túrógombóc juharszirupos eperöntettel Smarta konyhájából

Sütés nélküli eper torta anyák napjára

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mennyire egyszerű egy vegán epertortát összeállítani, akkor nézd meg ezt a videómat:

Még több hasznos tippért kattints a SMARTA.hu-ra!

Olvass tovább!