3 módszer a séftől, hogy tökéletes legyen a grillezett kukorica

2021. július 10. |

Az amerikai filmekben – sőt rajzfilmekben – gyakran kerül az asztalra grillezett kukorica, ami minket is kíváncsivá tett. Az elkészítése nem bonyolult, a végeredmény viszont mégis filmbe illő!

Ha nyár, akkor grillezés, ha pedig grillezés, akkor finom fogások. A pácolt húsok és ropogósra sült zöldségek mellett idén színre léphet egy eddig kevésbé ismert sztár, a grillezett kukorica, amit többféleképpen is elkészíthetsz, vagyis kedvedre kísérletezgethetsz! Jernard Wells séf olyan grilltitkokat osztott meg velünk a kukorica grillezéséről, hogy azonnal kedvet kaptunk a barbecue beizzításához!

Alapvetően 3 különböző módszert választhatsz, ha kipróbálnád a grillezett kukoricát: a csuhét rajta hagyva, a csöveket szabaddá téve vagy alufóliába göngyölve. Mindegy, hogy melyik hoz lázba leginkább, egyik sem vesz igénybe többet 30 percnél – az előkészítést és a sütést is beleértve!

  • Ha a kukoricát a csuhéval együtt grillezed, a séf szerint a szemek nedvességtartalma csak csekély mértékben csökken, így a végeredményből jobban kiérződik a kukorica jellegzetes, édes íze, amiért annyira szeretjük. 
  • Ha eltávolítod a kukorica héját, a zöldség közvetlenül érintkezik a grillel, így sajátos íze mellé a semmihez sem fogható füstös íz is párosul. 
  • A grillezés előtt fóliába tekert kukoricát lehet a legjobban fűszerezni, a külső borításnak köszönhetően ugyanis nem vesznek kárba a zamatos fűszerek.

A lényeg mindhárom módszernél az, hogy a kukoricát megmosd, meglocsold olajjal, és kedved szerint fűszerezd. A sütésnél pedig gondosan ügyelj az időre, nehogy túlzottan kiszáradjon!

A grillezés úgy az igazi, ha desszert is kerül az asztalra – tudtad, hogy kukoricából édesség is készülhet?

Az előkészítés lépései

1) Hámozás

Ha héj nélkül szeretnéd grillezni a kukoricát, mi sem egyszerűbb: a vékonyabb végétől kezdve fejtsd le róla a csuhét, majd távolítsd el a kukoricacsőhöz tapadó vékony szálakat. A séf azt javasolja, hogy szerezz be erre a célra egy fogkefét, azzal játszi könnyedséggel megtisztíthatod a kukoricát! 

A héjában sült kukoricát nem kell teljesen lecsupaszítani, de 2-3 réteget érdemes lefejteni róla, hogy a meleg egyenletesebben átjárhassa a grillrácsra helyezett darabokat.

2) Öblítés

A héj nélküli kukoricát alaposan öblítsd le folyó víz alatt, a héjas verziót pedig úgy mosd át, hogy a rétegek köré is bejusson a víz, az így benedvesített kukorica nagy valószínűséggel nem szárad ki a grillen és nem is fog megégni!

3) Olajozás-fűszerezés

A héj nélküli kukoricát olajjal és olvasztott vajjal is átkenheted grillezés előtt, a fűszerezéshez pedig használhatsz paprikát, nagy szemű sót és borsot. A lényeg, hogy mindezt közvetlenül a grillezés előtt tedd, ezzel a lépéssel sajnos nem lehet előre dolgozni. Érdemes kipróbálnod a mediterrán fűszerezésű grillezett kukoricát is!

A héjában sült kukorica esetében a csuhéra kell felvinni az olajat, az olvasztott vajat, vagy a séf tanácsát követve a kókuszolajat. 

A fóliába csavart csöveket is ugyanígy kell olajozni-fűszerezni, majd becsomagolni. A tökéletes hatás kedvéért érdemes pár lyukat ejteni villával a fóliarétegen, így a grill forrósága jobban átjárja a fűszerezett csöveket.

A grillezés 4 lépése

  1. Melegítsd elő a grillt 160-170 fokra, és várj legalább 15 percet, mielőtt a rácsra helyeznéd a csöveket.
  2. A kukoricát körülbelül 15 percig kell grillezni, 7-8 perc elteltével pedig fordítsd meg a csöveket. Ha héj nélkül sütöd a kukoricát, forgatás előtt is olajozd-vajazd meg, és adj hozzá bátran a fűszerekből is.
  3. Amikor 15 percnyi sülés után a kukoricaszemek kezdenek megduzzadni, érdemes levenni a grillről a csöveket, mert ha tovább grillezed őket, kidurrannak és távozik belőlük a nedvesség, amitől igazán puhák és zamatosak maradnak.
  4. A rácsról levéve is érdemes még egy extrafűszerezést beiktatni: a héjában sült kukoricát hámozd meg, a fóliában grillezett csövekről pedig szedd le az alufóliát. Vajazd-olajozd be őket és szórd meg fűszerekkel!

Forrás: Via

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Mindenből lehet pesztó, ami zöld: 5 pesztó 5 fantasztikus ételben

Mindenből lehet pesztó, ami zöld: 5 pesztó 5 fantasztikus ételben

Bazsalikom, petrezselyem, rukkola, káposzta és pisztácia: hogy mi a közös bennük? Mindegyikből készülhet isteni finom pesztó! Az alábbi recepteket is melegen ajánljuk, de azt feltétlenül, hogy jegyzeteljétek ki ezt az öt pesztóalapreceptet, amit egy egyszerű üres tésztára, unalmas salátára vagy kenyérre borítva is felér egy kulináris kalanddal.

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

A legropogósabb rántott cukkini titka cukkini

A legropogósabb rántott cukkini titka