3 módszer a séftől, hogy tökéletes legyen a grillezett kukorica

2021. július 10.
Az amerikai filmekben – sőt rajzfilmekben – gyakran kerül az asztalra grillezett kukorica, ami minket is kíváncsivá tett. Az elkészítése nem bonyolult, a végeredmény viszont mégis filmbe illő!

Ha nyár, akkor grillezés, ha pedig grillezés, akkor finom fogások. A pácolt húsok és ropogósra sült zöldségek mellett idén színre léphet egy eddig kevésbé ismert sztár, a grillezett kukorica, amit többféleképpen is elkészíthetsz, vagyis kedvedre kísérletezgethetsz! Jernard Wells séf olyan grilltitkokat osztott meg velünk a kukorica grillezéséről, hogy azonnal kedvet kaptunk a barbecue beizzításához!

3 módszer, hogy grillezett kukoricát készíthess

Alapvetően 3 különböző módszert választhatsz, ha kipróbálnád a grillezett kukoricát: a csuhét rajta hagyva, a csöveket szabaddá téve vagy alufóliába göngyölve. Mindegy, hogy melyik hoz lázba leginkább, egyik sem vesz igénybe többet 30 percnél – az előkészítést és a sütést is beleértve!

  • Ha a kukoricát a csuhéval együtt grillezed, a séf szerint a szemek nedvességtartalma csak csekély mértékben csökken, így a végeredményből jobban kiérződik a kukorica jellegzetes, édes íze, amiért annyira szeretjük. 
  • Ha eltávolítod a kukorica héját, a zöldség közvetlenül érintkezik a grillel, így sajátos íze mellé a semmihez sem fogható füstös íz is párosul. 
  • A grillezés előtt fóliába tekert kukoricát lehet a legjobban fűszerezni, a külső borításnak köszönhetően ugyanis nem vesznek kárba a zamatos fűszerek.

A lényeg mindhárom módszernél az, hogy a kukoricát megmosd, meglocsold olajjal, és kedved szerint fűszerezd. A sütésnél pedig gondosan ügyelj az időre, nehogy túlzottan kiszáradjon!

A grillezés úgy az igazi, ha desszert is kerül az asztalra – tudtad, hogy kukoricából édesség is készülhet?

Az előkészítés lépései

1) Hámozás

Ha héj nélkül szeretnéd grillezni a kukoricát, mi sem egyszerűbb: a vékonyabb végétől kezdve fejtsd le róla a csuhét, majd távolítsd el a kukoricacsőhöz tapadó vékony szálakat. A séf azt javasolja, hogy szerezz be erre a célra egy fogkefét, azzal játszi könnyedséggel megtisztíthatod a kukoricát! 

A héjában sült kukoricát nem kell teljesen lecsupaszítani, de 2-3 réteget érdemes lefejteni róla, hogy a meleg egyenletesebben átjárhassa a grillrácsra helyezett darabokat.

2) Öblítés

A héj nélküli kukoricát alaposan öblítsd le folyó víz alatt, a héjas verziót pedig úgy mosd át, hogy a rétegek köré is bejusson a víz, az így benedvesített kukorica nagy valószínűséggel nem szárad ki a grillen és nem is fog megégni!

3) Olajozás-fűszerezés

A héj nélküli kukoricát olajjal és olvasztott vajjal is átkenheted grillezés előtt, a fűszerezéshez pedig használhatsz paprikát, nagy szemű sót és borsot. A lényeg, hogy mindezt közvetlenül a grillezés előtt tedd, ezzel a lépéssel sajnos nem lehet előre dolgozni. Érdemes kipróbálnod a mediterrán fűszerezésű grillezett kukoricát is!

A héjában sült kukorica esetében a csuhéra kell felvinni az olajat, az olvasztott vajat, vagy a séf tanácsát követve a kókuszolajat. 

A fóliába csavart csöveket is ugyanígy kell olajozni-fűszerezni, majd becsomagolni. A tökéletes hatás kedvéért érdemes pár lyukat ejteni villával a fóliarétegen, így a grill forrósága jobban átjárja a fűszerezett csöveket.

3 módszer, hogy grillezett kukoricát készíthess

A grillezés 4 lépése

  1. Melegítsd elő a grillt 160-170 fokra, és várj legalább 15 percet, mielőtt a rácsra helyeznéd a csöveket.
  2. A kukoricát körülbelül 15 percig kell grillezni, 7-8 perc elteltével pedig fordítsd meg a csöveket. Ha héj nélkül sütöd a kukoricát, forgatás előtt is olajozd-vajazd meg, és adj hozzá bátran a fűszerekből is.
  3. Amikor 15 percnyi sülés után a kukoricaszemek kezdenek megduzzadni, érdemes levenni a grillről a csöveket, mert ha tovább grillezed őket, kidurrannak és távozik belőlük a nedvesség, amitől igazán puhák és zamatosak maradnak.
  4. A rácsról levéve is érdemes még egy extrafűszerezést beiktatni: a héjában sült kukoricát hámozd meg, a fóliában grillezett csövekről pedig szedd le az alufóliát. Vajazd-olajozd be őket és szórd meg fűszerekkel!

Forrás: Via

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?