10 tuti finomság, amihez felhasználhatod a görögdinnyét

2021. július 07.
A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, sokan mégsem tudják róla, hogy igazán változatosan használható édes és sós ételek készítéséhez is. Íme 10 ínycsiklandó bizonyíték!

A rekkenő hőségben nem nagyon tudunk csodásabb frissítőt elképzelni egy szelet zamatos, jégbe hűtött dinnyénél. Vagy mégis? A görögdinnyés gazpacho, a dinnyés granita vagy egy hideg görögdinnyés saláta is olyan fogás, amire nem mondanánk nemet. Ráadásul idén a dinnye ára is kedvezőbbnek ígérkezik, így még felhőtlenebbül lehet kísérletezgetni!

10 tuti finomság, amire felhasználhatod a görögdinnyét

Fűszeres, sült fetás-dinnyés saláta

Ennek az Anna Jones által kreált salátának szinte minden összetevője szerepel már a nevében is, az egyetlen, ami abból kimaradt – és magából a salátából is kár kifelejteni – az pár szem héjában sült újburgonya. Mit is mondhatnánk… Ez a kreáció nemcsak gyönyörű, hanem finom és különleges nyári fogás, amit egyáltalán nem nagy ördöngösség összedobni a tikkasztó napokon sem!

Kolbászos-csicseriborsós dinnyesaláta

Ez a saláta, amit Thomasina Miers álmodott a tányérra, egy egész picit komplikáltabb a fenti receptnél, kárpótlásul viszont a dinnye főszerephez jut, nem csak amolyan vendégművész. A feldarabolt görögdinnyét paradicsommal, zöldsalátával, zsenge hagymával, csicseriborsóval és kolbásszal ízlelheted meg, kísérőként pedig langyos pitát fogyaszthatsz mellé.

Sonkás-bazsalikomos dinnyesaláta

Nigel Slater izgalmas nevű és ízvilágú salátája még a gyerekeket is ráveheti egy kis zöldség- és gyümölcsevésre! A dinnyedarabok hívogatón kiemelkednek a többi hozzávaló közül, főleg akkor, ha még egy könnyű joghurtos öntettel is megbolondítod. Bár az eredeti receptben kissé körülményes a sonka előkészítése, nem fogja szó érni a ház elejét, ha ezt a lépést leegyszerűsíted – mi is ezt láttuk jobbnak.

Görögdinnyés gazpacho

Keresve sem találhatnánk jobb indokot a rekkenő hőségnél arra, hogy kipróbáljuk ezt a szuper dinnyés gazpachót, ami eredetileg egy hideg paradicsomleves ízletes zöldségekkel felturbózva. Találtunk egy igazán remek receptet, amit görögdinnyével tettek igazán különlegessé: az alapja egy lime-os dinnyepüré, amihez aztán paradicsom, fokhagyma, uborka, hagyma és csípős paprika is csatlakozik. 

Savanyított dinnyehéj

Ez a dinnye savanyú, ami elképesztően jól passzol például egy cheddar sajtos szendvicshez, olyan gasztroélményekben részesít, amilyenre a legtöbben álmunkban sem gondoltunk volna! Tom Hunt receptje szerint le kell vágni a dinnye kemény héját, az így kapott szeleteket pedig ecettel, sóval, borssal és cukorral ízesített vízben fel kell forralni, majd csatos üvegbe tölteni, és hűtőben tárolni (akár 4 hétig megőrzi a szavatosságát!).

Görögdinnyés „fagyi”

Nem állítunk valótlant, ha azt mondjuk, hogy az elkészítést bonyolultabb leírni, mint megvalósítani: az eredeti recept szerint elég egy szép formájú dinnyeháromszöget vágni, a feléig olvasztott csokiba mártani, és színes cukorral megszórni. Jöhet a fagyasztás, majd pár óra múlva a lelkes tesztelőké a terep!

Görögdinnyés granita

Ennek a zseniális granitának, azaz jégkásának nem más a kiötlője, mint Jamie Oliver. Azért is gondolunk rá hálával telt szívvel ezért az alkotásáért, mert a gyerekek ilyen formában szívesen lecsapnak a legtöbb gyümölcsre! Nem is kell hozzá más, mint darabolt dinnye, lime-lé és egy kis gyömbér. Ezt kell nyolc órán át fagyasztani, majd jégkásává aprítani. 

10 tuti finomság, amire felhasználhatod a görögdinnyét

Dinnyés puding

Ez a szicíliai dinnyepuding, aminek receptjére Food Nouveau-nál bukkantunk, valamivel munkásabb Jamie Oliver granitájánál, de mindenképp megéri a fáradságot. Az elkészítés során a dinnyepürét egy kis cukorral kell édesíteni, majd kukoricakeményítővel besűríteni. Fokozhatod az élvezeteket a tetejére kanalazott, frissen vert tejszínhabbal, de anélkül is isteni lesz!

Sült dinnye

Ennek az elkészítése nem igényel hatalmas konyhai ügyességet, ráadásul az ötletgazda szerint csak két hozzávalóra van szükség hozzá: a pürésített és ízlés szerint édesített dinnyét vékony rétegben kell sütőpapírra kenni, majd alacsony hőfokon 6-8 órán át sütni (vagyis inkább szárítani). Ha ez megvan, csíkokra kell szelni, és szépen fel kell tekerni. Csoki vagy gumicukor helyett bepróbálkozhatsz vele a gyerekeknél is!

Füstölt dinnyesonka

Nem tévedsz, ha a név hallatán az ugrik be elsőként, hogy ennek a fogásnak az elkészítése macerás lehet! Ezzel a sosem hallott fogással kiválthatod a sonkát, vagyis vegetáriánusoknak és vegánoknak különösen jól jöhet, csak győzzék lépésről lépésre követni a 19 pontból álló leírást. A sütési idő itt sem rövid, a dinnyesonkának 6 órán át kell a sütőben üldögélnie.

Fotó: Getty Images Forrás: Via

Ezt láttad már?